ICTY
0

Snimci razgovora s Mladićem kao dokaz protiv Stanišića i Simatovića

FENA
Franko Simatović
Franko Simatović
Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) predložilo je u srijedu da osam audio snimaka razgovora koje je vodio general Ratko Mladić bude uvršteno kao dokaz u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, optuženih za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH u periodu 1991.-1995.

U podnesku Tužiteljstva se navodi da je audio snimke Mladićevih razgovora zaplijenilo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije 23. februara prošle godine u stanu njegove supruge Bosiljke Mladić, kada je zaplijenjeno i 18 vojnih bilježnica.

Na listi osam snimaka, koja je priložena kao aneks dokumenta, navedeni su razgovori koje je Mladić vodio s optuženim Stanišićem, Slobodanom Miloševićem, Momčilom Perišićem, Milanom Milutinovićem i Radovanom Karadžićem.

"Mnogi od ovih snimaka pružaju snažan dokaz o zajedničkoj zločinačkoj namjeri, demonstrirajući prevladavajuću antihrvatsku i antimuslimansku politiku i naglašavajući cilj stvaranja jedinstvene srpske države", stoji u podnesku Tužiteljstva.

Kao dokaz u prilog njihovoj vjerodostojnosti Tužiteljstvo navodi snimak od 29. aprila 1995. u kome pripadnik MUP-a Sučević daje Mladiću kućni broj telefona optuženog Stanišića, koji je identičan broju zavedenom u dokaznom materijalu.

Vjerodostojnost dodatno potvrđuju aktualni događaji o kojima je raspravljano na snimkama, a koji odgovaraju informacijama iznijetim u Mladićevim bilješkama, navodi se u podnesku Tužiteljstva. Kao dokaz predložen je snimak od 9. marta 1995. gdje Mladić na sastanku sa Stanišićem, Miloševićem i Perišićem razgovara o mobilizaciji dobrovoljaca koji bi se pridružili komandi "Pauk".

Jedan govornik na snimci naglašava da "Legija" i "Božović" obučavaju 300 mladića i da su s njima izuzetno zadovoljni. Milorad Ulemek Legija i Radojica Božović bili su u to vrijeme zapovjednici "crvenih beretki". Mladić i drugi govornici se obraćaju jednom sugovorniku sa "Jovica", što ukazuje da se radi o optuženiku Stanišiću, navedeno je u aneksu podneska.

Na drugom snimku s istog sastanka Milošević govori o interesima Srba koje, kako navodi Tužiteljstvo, "izgleda suprotstavlja interesima Hrvata i Muslimana", prenio je Tanjug.

Ovaj snimak je prema Tužiteljstvu posebno značajan jer pokazuje da su Srbija i posebno optuženi Stanišić odgovorni za opskrbu srpskih snaga u BiH municijom, citirajući Stanišićeve riječi: "Mi smo isporučili 47 posto zahtjeva te armije iz Srbije."

Kao jedan od dokaza predložen je i snimak razgovora Mladića i Karadžića u kojem Mladić spominje sastanak svoga bliskog suradnika generala Vojske Republike srpska Manojla Milovanovića s ljudima iz Krajine, a kome je prisustvovao Stanišić.

Tužiteljstvo je kao dokaz predložilo i snimak Mladićevog govora od 2. decembra 1995. u kome on ističe da "srpska narod mora ostati ujedinjen pod srpskim nacionalnim programom" i posebno se zahvaljuje MUP-u Srbije, Vladi Srbije, Vladi RS-a i Karadžiću.