Srbija
0

Oslobođeno svih deset pomagača Ratka Mladića

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Prvi osnovni sud u Beogradu izrekao je u petak oslobađajuću presudu za 10 optuženih za skrivanja haškog bjegunca Ratka Mladića.

Sudsko vijeće sudije Dragana Garića oslobodilo ih je optužbi da su od 2002. do 2006. godine doprinijeli da Mladić ne bude otkriven i uhapšen, iako su znali da je u Haškom tribunalu optužen za najteža krivična djela ratnih zločina, javio je Tanjug.

Blagoje Govedarica osuđen je na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, zbog nedozvoljenog držanja pištolja cz 99 i 15 metaka.

Sudija Garić je obrazložio da je za pojedina krivična djela nastupila zastarjelost 2008. ili 2009. godine, dok u odnosu na ostala krivična djela nije dokazana krivica optuženih.

"Nesporno je da je Stanko Ristić iznajmiljivao stan u ulici Jurija Gagarina i plaćao račune za njega, ali nema dokaza da je Ratko Mladić boravio u tom stanu, kao ni da ga je Vojislav Ivanović povremno vozio", istakao je sudija Garić.

On je napomenuo da se sudsko vijeće prilikom utvrđivanja presude rukovodilo isključivo zakonom i dokazima koji su izvedeni tokom suđenja.

Tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana poslije prijema pisanog otpravka presude.

Optužbi su oslobođeni Stanko Ristić, Saša Badnjar, bivši oficiri Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, Blagoje Govedarica, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Objavljivanje presude prvobitno je bilo zakazano za 4. novembar, ali je odgođeno zbog zahtjeva tužilaštva, koji je tog jutra stigao u sud, za izuzeće sudskog vijeća i predsjednika suda zbog pristrasnosti. Ti zahtjevi su u međuvremenu odbačeni kao nedozvoljeni, odnosno neblagovremeni.

Postupak protiv 10 optuženih za pomaganje u skrivanju Mladića od 2002. do 2006. u Beogradu počeo je prije više od četiri godine, kada je njih 11 uhapšeno i zadržano u pritvoru osam mjeseci, poslije čega su pušteni da se brane sa slobode.

U međuvremenu je preminuo prvooptuženi Jovo Đogo, koji je bio oficir u Vojsci Republike Srpske pod Mladićevom komandom tokom rata u BiH.

Svi optuženi, osim generala VRS Marka Lugonje, negirali su tokom suđenja da su skrivali Mladića, braneći se da su "stanove iznajmljivali za kockanje i švaleraciju" ili prosto odbijajući da priznaju navode optužnice.

"Mladićevi jataci" uglavnom su izbjeglice iz BiH, koje su tokom sukoba 1990-ih našle utočište u Beogradu.

Oficir VRS Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, u optužnici je označen kao organizator operacije skrivanja od 2002, kad je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. godine.

Mladića (68) je Haški tribunal optužio za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida protiv Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH između 1992. i 1995. godine.

Optužnica, podignuta 1995, tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i mnogobrojne ratne zločine (uključujući one koji se odnose na snajpersku kampanju protiv civila u Sarajevu), a kasnije iste godine je proširena i na ratne zločine vezane za napad u julu 1995. na Srebrenicu, koju su Ujedinjene nacije prethodno proglasile sigurnom zonom. Mladić se tereti i za uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.