Neprohodni putevi
68

Snijeg zavejao Kanton 10, nekoliko sela potpuno odsječeno od svijeta

Klix.ba
Snijeg u Livnu (Foto: Radio Livno)
Snijeg u Livnu (Foto: Radio Livno)
Snijeg koji već nekoliko sati pada na području Kantona 10 prouzrokovao je brojne probleme stanovnicima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kako javljaju lokalni mediji, najteža je situacija u Bosanskom Grahovu gdje je nekoliko sela potpuno odsječeno od ostatka općine.

Iako su školarci u Bosanskom Grahovu danas krenuli u školu, učionice su bile gotovo puste jer većina učenika iz okolnih sela nije uspjela doći do škole. Među njima je i sedmogodišnji Dragan Vladušić, jedino dijete iz sela Tiškovac.

"Tiškovci su zameteni, nemamo puta, a Dragan se igra i piše zadaću koju mu drugari iz razreda pošalju telefonom", kazala je za RTRS Draganova majka Drenka Vladušić.

Pored Tiškovca, i put do sela Preodac potpuno je neprohodan. Mještani kažu kako odavno nije bilo ovakve zime zbog čega ih je bijeli prekrivač poprilično iznenadio.

Načelnik općine Bosansko Grahovo Duško Radun kazao je kako će se putevi do ovih sela morati očistiti do sutra, a najviše zbog bolesnih ljudi.

Snijeg je velike probleme preouzrokovao i u općinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi dostizali visinu i do dva metra. Na sreću, putevi do ovih općina su prohodni, a dežurne službe danonoćno čiste ulice.

U ostalim općinama Kantona 10 situacija je trenutno pod kontrolom. Nadležni kažu da će spremno dočekati nove padavine i najavljeni ledeni talas.

Prvi veći snijeg ove zime pao je i u Livnu u noći s ponedjeljka na utorak. Osvanulo je dvadesetak centimetara bijelog pokrivača koji i dalje povremeno pada.