BiH
113

Snijeg turiste nije omeo da obiđu znamenitosti Sarajeva i probaju bosanska jela

Piše: E. H.
Muhamed i Velid (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na ulicama Sarajeva turisti su se nekad mogli vidjeti samo za vrijeme novogodišnjih praznika ili tokom Sarajevo Film Festivala, ali bh. prijestolnica sve više postaje cjelogodišnja turistička destinacija.

U to se danas uvjerio i fotoreporter portala Klix.ba koji je na ulicama grada zatekao brojne strane posjetioce koje hladno vrijeme i snijeg nisu omeli da prošetaju, obiđu kulturno-historijske znamenitosti, popiju kafu na Baščaršiji ili pojedu ukusni burek.

Upravo ovo tradicionalno jelo oduševilo je Damlu i Kaana koji su iz Turske. Oni su u Sarajevo doputovali jučer, a namjeravaju ostati tri dana. Kako kažu u razgovoru za Klix.ba, do sada su posjetili Latinsku ćupriju, Vijećnicu, Gazi Husrev-begov Han i uživali u šetnji starogradskim sokacima.

Avanturistkinja Shenny iz Los Angelesa već tri mjeseca putuje Evropom u couchsurfing aranžmanima. Sarajevo, kaže, nije mogla zaobići. Tu je već pet dana, a do sada ju je najviše dojmila izložba Srebrenica. Posjetila je Vijećnicu, te uživala u šetnji Starim gradom. Posebno je impresionirana bosanskom kafom, a kako nam kaže "mnogo je bolja od espressa".

Bosanska kafa, ali i ostala domaća jela primamljiva su prijateljicama Senay i Sumeyye, također iz Turske. One su stigle danas, a u narednim danima planiraju obići kulturno-historijsko nasljeđe Otomanske imperije.

Na ulicama Sarajeva sreli smo Kuvajćane Muhameda i Velida. Razlog njihovog dolaska je zdravstvene prirode. Naime, Muhamed u Sarajevo dolazi radi termalne terapije i liječenja ramena, ali nikad ne propušta priliku da prošeta gradom i osjeti duh Sarajeva.

Velid je u bh. prijestolnici treći put, ali se stalno iznova oduševljava. Za Baščaršiju kaže da je prijateljska. Od tradicionalnih jela i njima se najviše svidio burek, ali i ćevapi.