{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snijeg turiste nije omeo da obiđu znamenitosti Sarajeva i probaju bosanska jela

25.1.2015. u 16:57
113
670
Snijeg turiste nije omeo da obiđu znamenitosti Sarajeva i probaju bosanska jela
113
Na ulicama Sarajeva turisti su se nekad mogli vidjeti samo za vrijeme novogodišnjih praznika ili tokom Sarajevo Film Festivala, ali bh. prijestolnica sve više postaje cjelogodišnja turistička destinacija.
U to se danas uvjerio i fotoreporter portala Klix.ba koji je na ulicama grada zatekao brojne strane posjetioce koje hladno vrijeme i snijeg nisu omeli da prošetaju, obiđu kulturno-historijske znamenitosti, popiju kafu na Baščaršiji ili pojedu ukusni burek.

Upravo ovo tradicionalno jelo oduševilo je Damlu i Kaana koji su iz Turske. Oni su u Sarajevo doputovali jučer, a namjeravaju ostati tri dana. Kako kažu u razgovoru za Klix.ba, do sada su posjetili Latinsku ćupriju, Vijećnicu, Gazi Husrev-begov Han i uživali u šetnji starogradskim sokacima.

Avanturistkinja Shenny iz Los Angelesa već tri mjeseca putuje Evropom u couchsurfing aranžmanima. Sarajevo, kaže, nije mogla zaobići. Tu je već pet dana, a do sada ju je najviše dojmila izložba Srebrenica. Posjetila je Vijećnicu, te uživala u šetnji Starim gradom. Posebno je impresionirana bosanskom kafom, a kako nam kaže "mnogo je bolja od espressa".

Bosanska kafa, ali i ostala domaća jela primamljiva su prijateljicama Senay i Sumeyye, također iz Turske. One su stigle danas, a u narednim danima planiraju obići kulturno-historijsko nasljeđe Otomanske imperije.

Na ulicama Sarajeva sreli smo Kuvajćane Muhameda i Velida. Razlog njihovog dolaska je zdravstvene prirode. Naime, Muhamed u Sarajevo dolazi radi termalne terapije i liječenja ramena, ali nikad ne propušta priliku da prošeta gradom i osjeti duh Sarajeva.

Velid je u bh. prijestolnici treći put, ali se stalno iznova oduševljava. Za Baščaršiju kaže da je prijateljska. Od tradicionalnih jela i njima se najviše svidio burek, ali i ćevapi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: