Hajdemo u planine
95

Snijeg, skijaši i prizori prave zimske idile na Bjelašnici: Ovako je danas bilo na ovoj bh. planini

S. Š.
Prava zimska idila vlada na bh. olimpijskoj planini Bjelašnici
Prava zimska idila vlada na bh. olimpijskoj planini Bjelašnici (Foto: E. Z./Klix.ba)
Ljubitelji zimskih sportova, ali i svi oni koji su se ovog vikenda odlučili za boravak na bh. planinama, mogu konačno uživati u zimskoj idili zahvaljujući snijegu koji od jutros pada.

Formiranje snježnog pokrivača počelo je već jučerašnjim padavinama, koje su osim na planinama, zabijelile ulice i gradova širom BiH.

Ipak, prava zimska idila osjeti sa na većim nadmorskim visinama i planinama koje su do prije neki dan bile ogoljene zbog izgleda vremena koji su podsjećali na proljetne. Međutim, januar ipak "nije izdao" i sa sobom je donio snijeg i niske temperature - odgovarajuće za ovo doba godine.

Kako smo zabilježili, Bjelašnica je danas bila zatrpana snijegom, a primjetan je i veći broj skijaša te svih onih koji zimi uživaju baveći se nekim sezonskim sportom. Njima očigledno nije smetala ni snježna mećava koja je napravila prave snježne nanose.

Meteorolozi i za sutra najavljuju oblačno vrijeme većinom sa snijegom ili susnježicom. Na jugu zemlje kiša. Više padavina očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i nula stepeni, na jugu od tri do šest. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i tri, na jugu od od pet do deset stepeni.