Nestabilno vrijeme
14

Snijeg prekrio Sarajevo, temperature u BiH do kraja sedmice i do minus 10 stepeni

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je jutros počeo padati gusti snijeg koji je vrlo brzo prekrio ulice glavnog grada BiH, te tako izazvao otežano odvijanje saobraćaja.

Prema prognozi, u prvoj sedmici nove godine u većem dijelu Bosne i Hercegovine preovladavat će nestabilno vrijeme s kišom, susnježicom i snijegom. Nešto stabilnije vrijeme s malo sunčanih intervala očekuje se na jugu zemlje.

"Temperature zraka bit će u granicama prosječnih vrijednosti, ali se pred kraj sedmice usljed prodora hladnijeg zraka očekuju nešto niže vrijednosti u odnosu na njen početak", prognoze su Dženana Zuluma, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognozama, jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se između minus 4 i 0 stepeni celzija, a u toku dana živa na termometru penjat će se najviše do 4 stepena. U Hercegovini će biti nešto toplije, a temperature će rasti do 9 stepeni celzija.

Sutra će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom, dok će u Hercegovini biti malo do umjereno oblačno i sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između minus 6 i minus 1, na jugu zemlje od 2 do 4 stepena.

U petak će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa slabim snijegom, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno. Jutarnja temperatura zraka će većinom biti između minus 10 i minus 4, na jugu zemlje do minus 1, a najviša dnevna temperatura zraka između minus 6 i minus 2, na jugu zemlje od 2 do 4 stepena.

Slab snijeg u Bosni, a djelimično oblačno vrijeme u Hercegovini najavljeno je i za dane vikenda. Prema raspoloživim prognostičkim materijalima, u periodu od 7. do 14. januara prognozira se nešto stabilnije vrijeme s povremenim sunčanim intervalima. Više oblačnosti očekuje se u centralnim i istočnim područjima. Jutarnje temperature zraka kretat će se od minus 5 do 0 stepeni, a na jugu zemlje do 5 stepeni, dok će najviše dnevne biti od 2 do 7, a na jugu zemlje do 10 stepeni.