Otežani uslovi
61

Snijeg ponovo prouzrokovao probleme na cestama u BiH, kamioni stali na području Jablanice

V. K.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Na širem području Jablanice, Konjica, Kupresa i Prozora/Rame, kao i na putu Livno-Bosansko Grahovo zbog snježnih vijavica i zaglavljenih teretnih vozila često dolazi do zastoja.   

Prema informacijama građana koji su se danas iz Hercegovine zaputili prema sjeveru, ali i obrnuto, snježne padavine ponovno su prouzrokovale velike probleme, naročito na području Jablanice.

Kamioni koji su krenuli na put, stali su sa strane magistralnog puta s obzirom na to da ne postoje adekvatni uslovi za vožnju.

"Na dionicama Livno-Šuica (Borova Glava) i Posušje-Jablanica (Blidinje) zabranjeno je kretanje za teretna vozila. Na magistralnim putevima Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Tomislavgrad-Šuica-Kupres i Livno-Bosansko Grahovo-Drvar za ova vozila obavezna je upotreba lanaca", saopćeno je ranije iz BIHAMK-a.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Također, na nekim dijelovima magistralnih puteva osim snijega veliki problem stvara i vjetar.

"Jak vjetar formira sniježne nanose na magistralnom putu Priluka-Glamoč-Mlinište. Na pojedinim dionicama ima snijega na cestama,  a izdvajaju se putevi: Drvar-Bosanski Petrovac, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Turbe-Karanovac, Ripač-Bosanski Petrovac-Ključ, Bugojno-Kupres-Šuica i Gacko-Tjentište, kao i puteve na širem području Jablanice i Prozora /Rame", ističu iz BIHAMK-a.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Posebno se izdvaja magistralni put Srbljani-Bosanska Krupa gdje je uslijed težine snijega, došlo do rušenja više stabala, što ugrožava sigurno saobraćanje. Postavljena je privremena signalizacija, a preporučuje se vozačima da koriste alternativne pravce.

Zbog oštećenja prelazne naprave na mostu na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraćaj je preusmjeren iz preticajne u voznu traku (postavljena je privremena saobraćajna signalizacija).