Klimatske promjene
82

Snijeg, led i debeli minusi slika su BiH od prije šest godina, a danas potpuno drugačije prilike

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vrelo Bosne, 23. mart 2018. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ljubitelji zime i snježnog prekrivača sigurno se dobro sjećanju današnjeg dana prije šest godina. Tog 23. marta 2018. godine veći dio Bosne i Hercegovine je bio okovan snijegom i ledom. Danas, pak, situacija je umnogome drugačija, a mnogi će to pripisati klimatskim promjenama.

Zima, minusi i obilan snijeg slika je kakva je zabilježena na današnji dan prije šest godina. Međutim, snijeg je uslijedilo nakon višednevnih kišnih padavina zbog kojih je u više gradova širom BiH bilo proglašeno stanje elemntarne nepogode.

Međutim, period od šest godina je dug pogotovo kada se radi o oscilacijama po pitanju vremenskih prilika i temperatura, što se upravo može vidjeti i na ovom primjeru.

Iz današnje perspektive nam snijeg izgleda nezamislivo, u ovom trenutku. Snijega u nizinama nema već 50 dana, a ove zime se ni u planinskim predjelima nije baš "proslavio" jer i kada bi došlo do formiranja snježnog prekrivača, zbog neubičajeno visokih temperatura ubrzo bi došlo do topljenja.

U prilog tome ide činjenica da su prethodna tri mjeseca proglašena kao najtoplija od kada postoje mjerenja, ne samo u BiH već širom svijeta. Struka to pravda klimatskim fenomenom El Nino, globalnim zatopljenjem i posljedicama klimatskih promjena.

Još jedna stvar koja je bila autentična za ovu sezonu zima 2023/2024. godina jeste drastični temperaturni skokovi i promjena vremenskim prilika "preko noći".

Tako nas, kako javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba, danas u nekim dijelovima BiH očekuju temperature i do 25 stepeni, a nova promjena stiže već sutra.

"Nedjelja će uz naoblačenje donijeti padavine širom zemlje. Kišu, a na planinama snijeg. Zahladit će. U ponedjeljak padavine prestaju uz razvedravanje, a od utorka prema trenutnim prognozama strujanja će okretati na jugozapadna uz porast temperature, ali bi se zadržalo i dalje promjenjivo vrijeme", najava je meteorologa.

Proljeće je stiglo i klimatski i kalendarski, ali ćemo, sudeći prema raspoloživim vremenskim modelima, za stabilizacijom vremena sačekati još malo.