Čekajući pahulje
495

Snijeg konačno zabijelio planine oko Sarajeva, ali još uvijek nedovoljno za skijaše

V. K.
Bjelašnica
Promjena vremena koja se dogodila početkom ove sedmice, donijela je sa sobom i prve snježne padavine na planinama oko Sarajeva.

Dok se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već drugi dan bilježi kišovito vrijeme koje je doprinijelo i "pročišćenju" zraka, planine oko Sarajeva dočekale su i prve snježne pahulje od početka 2023. godine.

Snijeg je zabijelio Trebević, ali i Jahorinu, Bjelašnicu te Igman.

Prema onome što se može vidjeti, snijega svakako još uvijek nema dovoljno da bi u ovakvim prizorima uživali i skijaši.

Međutim, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom noći na srijedu očekuje se susnježica i slab snijeg kako u nizinama, tako i u planinskim predjelima.

Najviša dnevna temperatura zraka trebala bi iznositi oko 4 Celzija, a jutarnje temperature, prema prognozama, trebale bi ići i u minus što bi moglo doprinijeti stvaranju preduslova za skijanje. Podsjetimo i da bi se proizvodio vještački snijeg temperatura zraka mora biti minimalno -4 stepena i niža.

Općenito, u Bosni i Hercegovini tokom noći na srijedu u zapadnim, centralnim i istočnim područjma snijeg i susnješica su mogući i u nizinama.

U većem dijelu Hercegovine prestanak kiše očekuje se u prijepodnevnim satima kao i smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana.

Oblačno sa padavinama će se zadržati na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7 stepeni Celzija, na jugu zemlje do 11 stepeni Celzija.