Ne krećite bez potrebe
92

Snijeg izazvao probleme na Bradini i Vranduku, teško se vozi i na autoputu A1

Piše: Selma H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: Konjic-tunel Ivan Bradina. (Foto: Čitatelj)
Snijeg koji gotovo bez prestanka pada već dva dana prouzrokovao je kolaps na važnijim putevima u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine. Problemi su evidentirani na Bradini, u Sarajevu i u Bijeljini. Kako nam je rečeno iz BIHAMK-a, svim vozačima se savjetuje da bez prijeke potrebe ne kreću na put.

Zbog intenzivnih sniježnih padavina i zaleđenog kolovoza trenutno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-17 Konjic-tunel Ivan Bradina.

"Saobraćaj preko Bradine i tunela na Ivanu već dva sata nije prohodan zbog automobila koji stoje popriječeni na kolovozu, a koji onemogućavaju grtalici da prođe i ukloni napadali snijeg", kazali su u Operativnom centru MUP-a HNK te dodali da njihovi pripadnici rade na uklanjanju vozila.

"Nadamo se da će taj posao brzo biti završen te da će zimska služba moći početi raditi svoj posao", kazali su.

U Vranduku je i pored rekonstrukcije tunela došlo do totalne obustave saobraćaja zbog kamiona koji je zapeo u snijegu, policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut svim odgovornima za održavanje puteva i večerašnje stanje najavio je krivične prijave.

Čitatelji javljaju i da je došlo do saobraćajnog kolapsa na putu Tuzla - Živinice mjesto Husino zbog kamiona koji je blokirao kolovoz.

Zbog popriječenog teretnog vozila obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 Maglaj-Žepče, kod mjesta Goliješnica, a regionalnim putem Nemila Zenica ponovo je uspostavljeno saobraćanje. Budući da su na ovoj relaciji duge kolone, iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da ne pretiču druga vozila.

Kako javljaju čitatelji portala Klix.ba katastrofalni uvjeti su i na autoputu prema Mostaru.

Trenutno je na snazi zabrana saobraćanja za teretna vozila na području Romanije. Na većini puteva u višim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, tako da je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

"Što se tiče prijava za grad Sarajevo bilo je problema na Kobiljači gdje su za sva vozila potrebni lanci", kazala je Ksenija Selimović.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose, na pojedinim dionicama visine do 50 cm. To su putevi Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, a sniježnih nanosa ima i na putu Livno-Šuica. A zbog sniježnih padavina na putu Bijeljina-Ugljevik, u naselju Hase, prevrnuo se autobus. U nesreći su povrijeđene tri osobe, koja su van životne opasnosti.

Vozačima se savjetuje opreznija vožnja, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

"Savjetujemo sve vozače ako ne moraju kretati na put da ne kreću do smirivanja vremenskih prilika", kazala je Ksenija Selimović iz BIHAMK-a.

S obzirom da se očekuju intenzivnije sniježne padavine i jači udari vjetra, rad zimskih službi podiže se na veći stepen pripravnosti. Također, kako javljaju iz BIHAMK-a policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t.