BiH
2

Snijeg iz februara 2012. se neće zadugo ponoviti

Piše: J. H.
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Tačno prije dvije godine, 4. februara 2012., velike snježne padavine okovale su veći dio Bosne i Hercegovine što je uzrokovalo velike probleme građanima. Obilni snijeg počeo je padati noć prije.

Tog dana obustavljena je nastava, saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi... Širom naše zemlje građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

Na današnji dan prije dvije godine, najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri Crvenog krsta dijelili su im hranu i čaj. Ovakvo stanje potrajalo je desetak dana prije nego se sve vratilo u normalu.

Iz Federalnog hidro-meteorološkog zavoda navode da se snježne padavine iz februara 2012. neće još zadugo ponoviti.

"Tu godinu ćemo pamtiti po dva velika rekorda, visini snijega i visokim ljetnim temperaturama. Obilježile su je velike suše sa najmanje padavina u 120 godina. Promjenjivost vremena je sve veća i rekordi su sve češće mogući", kaže meteorolog Željko Majstorović.

Na žalost ljubitelja zimskih sportova, dodaje naš sagovornik, snježne padavine ovog mjeseca bit će veoma siromašne.

"Ovaj mjesec će biti topliji i sa manje padavina od višegodišnjeg prosjeka s tim što će biti promjenjiv. Smjenjivat će se različiti periodi, ali u suštini dosta toplo, naročito druga polovina mjeseca", tvrdi Majstorović.