{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snijeg i hladnoća nisu spriječili Korejce u obilasku Sarajeva

S
10.2.2012. u 12:15
0
38
Snijeg i hladnoća nisu spriječili Korejce u obilasku Sarajeva
0
Ekstremno niske temperature i najava novog vala sniježnih padavina nisu spriječili turiste da posjete olimpijsko Sarajevo i obiđu njegove znamenitosti.
Novinar portala Sarajevo-x.com na Baščaršiji je sreo dvije grupe turista koji su krenuli u obilazak turističkih atrakcija. Jedna grupa je stigla čak iz Koreje, a velike hladnoće nisu ih spriječile da uživaju u turističkoj ponudi našeg glavnog grada.

Ipak, vidjeti Korejce u Sarajevu ne iznenađuje, jer prema riječima glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Asje Hadžiefendić-Mešić, bh. prijestolnica postaje sve interesantnija turistička destinacija za putnike iz cijelog svijeta.

Tako je Sarajevo u januaru posjetilo više od 10.000 turista, što je za 21,4 posto više u odnosu na januar prošle godine. Turisti su ostvarili 21.845 noćenja, što je za 32,6 posto više u odnosu na isti period 2011. godine.

Sarajevo su tradicionalno najviše posjećivali turisti iz zemalja okruženja, Turske i Austrije, ali ih je sve više i iz Kuvajta, Kine, Rumunije, Grčke, Južne Koreje, Japana, Australije, Argentine...

"Nikada ranije nismo imali grupe iz Brazila, jer su to uglavnom pojedinačne posjete, ali postajemo zanimljiva tursitička destinacija i stanovnicima ove južnoameričke zemlje. Tome u prilog govori i podatak da je brazilska nacionalna aviokompanija poslala novinara da napravi reportažu o Sarajevu", kaže Hadžiefendić-Mešić za Sarajevo-x.com.

Ona dodaje da se turisti u Sarajevu u prosjeku zadržavaju dva do tri dana. Iako zvanični podaci pokazuju da je Sarajevo atraktivno turističko odredište, Hadžiefendić-Mešić upozorava da podaci Turističke zajednice nisu odraz stvarnog stanja s obzirom na veliki broj neprijavljenih turista.

"Mi imamo podatak da je u Sarajevu u prošloj godini ostvareno 450.000 noćenja, ali garantujemo da ih je bilo milion", ističe Hadžiefendić-Mešić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: