BiH
17

Snijeg donio nove probleme: Veliki dio Unsko-sanskog kantona bez električne energije

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Usljed obilnog snijega koji je padao tokom protekle noći, skoro svi gradovi u Unsko-sanskom kantonu od sinoć su bez struje.

Kako su za Klix.ba kazali u Civilnoj zaštiti Unsko-sanskog kantona, većina dalekovoda na prostoru ovog kantona od sinoć je van funkcije, tako da su trenutno bez struje veliki dijelovi Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Bužima, Ključa i Sanskog Mosta.

Problema u napajanju električnom energijom jedino nema u Bosanskom Petrovcu. Dežurne ekipe Elektrodistribucije su na terenu i trenutno se radi na otklanjanju kvarova.

Većina magistralnih i regionalnih puteva su prohodni, a mjestimično ima ugaženog snijega na kolovozu, zbog čega se saobraćaj odvija otežano i usporeno. Na GP Izačić i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila i kamione sa prikolicom. Visina snježnog pokrivača u prosjeku je oko 20 centimetara, a u pojedinim općinama i više od toga.

Zbog problema sa električnom energijom, povremeno dolazi i do prekida u vodosnabdijevanju diljem kantona. Vatrogasne jedinice su imale nekoliko intervencija, prije svega u Bihaću, gdje se vršilo ispumpavanje vode u nekoliko poplavljenih stambenih i poslovnih objekata, a uzrok su oborinske vode.

Zabilježeno je 12 saobraćajnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše povrijeđena.