Nevrijeme u gradu
1.1k

Snažan pljusak poplavio ulice u Sarajevu i izazvao kolaps saobraćaja

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nevrijeme praćeno jakim pljuskom i vjetrom pogodilo je u poslijepodnevnim satima glavni grad Bosne i Hercegovine. Kao po pravilu, pojedini dijelovi glavnih ulica ubrzo su poplavili, a stvorile su se i prve gužve.

Ciklon pravi nered u susjedstvu pa je nakon mjesta i gradova u Hrvatskoj i Srbiji na red došlo Sarajevo. Gotovo tradicionalno su poplavljene saobraćajnice na Pofalićima odnosno na raskrsnici Krupske i Hamdije Čemerlića, u Drinskoj te na spoju ulica Alije Kučukalića i Safeta Zajke. Također, zabilježena je poplava na raskrsnici ulica Ante Babića i Safeta Hadžića na Alipašinom Polju.

Zabilježen je i slučaj spašavanja putnika iz automobila koji je ostao zarobljen u vodi na Mojmilu.

"Zbog obilnih padavina, udarne rupe ispunjene vodom su slabo vidljive, pa predstavljaju velike poteškoće učesnicima u saobraćaju. Zbog toga, apelujemo na vozače da brzinu vožnje prilagode trenutnim uslovima na putu i da obavezno poštuju saobraćajne propise", saopćeno je iz BIHAMK-a.

Kako je saopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, dan će obilježiti kiša, pljuskovi i grmljavina.

Sutra će u jutarnjim satima i dio prijepodneva u centralnim i istočnim područjima Bosne biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimično može pasti kiša i bit će uglavnom prohladno. U Sarajevu će u jutarnjim satima biti umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana se očekuje postupno smanjenje oblačnosti i sunčanije vrijeme. Jutarnja temperatura će biti od 4 do 10, na jugu od 12 do 18 stepeni, a najviša dnevna od 19 do 24, na jugu od 23 do 26 stepeni.

U nedjelju će u jutarnjim satima biti prohladno i u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana se očekuje postepeno naoblačenje. Prema kraju dana su slaba kiša ili pljusak mogući ponegdje u Krajini, Posavini i u centralnim dijelovima zemlje. Jutarnja temperatura će biti od 6 do 12, na jugu od 13 do 18 stepeni, a najviša dnevna od 19 do 24, na jugu od 24 do 28 stepeni.

U ponedjeljak će biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Padavine se očekuju uglavnom u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura će biti od 7 do 12, na jugu od 14 do 19, a najviša dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 stepeni.

U utorak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima na sjeveru bez padavina, a tokom dana će u cijeloj zemlji biti nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima. Jutarnja temperatura će biti od 7 do 12, na jugu od 14 do 19 stepeni, a najviša dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 stepeni.