Kadrovska rješenja
235

Snašao se i Mirsad Pindžo, Vlada KS imenovala novog direktora Odgojnog centra

Ervin Mušinović
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo imenovala je bivšeg zastupnika u Skupštini KS Mirsada Pindžu, koji je do sada promijenio pet političkih dresova, za novog direktora Kantonalne javne ustanove "Odgojni centar Kantona Sarajevo".
Sjednica Vlade Kantona Sarajevo održana je 1. augusta 2019. godine, a na dnevnom redu koji se nalazi na web stranice Vlade KS nije navedeno da je jedna od tačaka bilo i imenovanje direktora Kantonalne javne ustanove "Odgojni centar Kantona Sarajevo".

Ipak u Službenim novinama Kantona Sarajevo objavljeno je kako je Vlada KS, "na 32. sjednici održanoj 1. augusta 2019. godine, donijela odluku" kojom se daje saglasnost na Odluku Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove "Odgojni centar Kantona Sarajevo" od 25. jula 2019. godine kojom se Mirsad Pindžo imenuje za direktora ove javne ustanove.

Na dnevnom redu nije navedeno imenovanje direktora
Na dnevnom redu nije navedeno imenovanje direktora

Pindžo je imenovan za direktora na period od četiri godine, a odluku je potpisao predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto. Kako je navedeno u Službenim novinama KS odluka o njegovom imenovanju stupila je na snagu danom donošenja, odnosno 1. augusta 2019. godine.

Mirsad Pindžo iz Trnova bio je član Stranke demokratske akcije (SDA), ali je ubrzo prešao u Stranku za Bosnu i Hercegovinu. Iz Stranke za BiH isključen je 2012. godine pod optužbom da je stavio lične interese ispred interesa stranke. Odmah nakon formiranja Demokratske fronte (DF) postao je član DF-a i uspio 2014. godine dobiti mandat u Skupštini KS. Nije se dugo zadržao ni u DF-u pa je prošle godine prešao u Nezavisni blok na čijem čelu se nalazi Senad Šepić, a nedugo nakon toga ponovo je promijenio dres pa sada djeluje kao funkcioner političke stranke Narod i pravda.

Da političari skloni mijenjanju dresova izuzetno dobro prolaze u BiH pokazao je i nedavni primjer imenovanja Omera Škalje, koji je izbačen iz nekoliko političkih stranaka, za novog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

U naredne četiri godine Pindžo bi trebao upravljati ustanovom koja se sastoji od četiri službe i to Službe za izvršavanje sudskih mjera, Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe, Službe za dijagnostiku i opservaciju i Službe za opće i zajedničke poslove.

Korisnici usluga Odgojnog centra su maloljetnici, oba spola, uzrasta do 18 godina, a djelatnost Odgojnog centra je izvršavanje odgojne mjere upućivanja u Odgojni centar, izrečene od nadležnog suda maloljetnom učiniocu krivičnog djela, na način propisan zakonom kojim se reguliše izricanje i izvršenje ove odgojne mjere

Odluka o imenovanju
Odluka o imenovanju

Ostaje nejasno zbog čega Vlada KS, koja tvrdi da je najtransparentnija vlada u historiji kantona, nije javno objavila da će na sjednici 1. augusta 2019. godine razmatrati i imenovanje direktora Odgojnog centra KS. Odnosno, zbog čega je imenovanje Pindže sakrila ili stavila pod 18. tačku dnevnog reda "Aktuelna pitanja" i da li to ima veze s njegovim čestim mijenjanjem političkih dresova.

Poređenja radi, na 31. sjednici Vlade KS imenovan je Sakib Katana za vršitelja dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ova tačka jasno je naznačena na dnevnom redu Vlade KS.

Inače, Vlada KS reagovala je na ranije pisanje portala Klix.ba navodeći kako ne stoje kritike upućene na netransparentan rad kantonalnog organa izvršne vlasti.