Kompromitovani zastupnik
434

Omer Škaljo se "izborio" za novu poziciju: Više nije penzioner, sada je direktor ZZO-a u Zenici

Ervin Mušinović
Omer Škaljo
Omer Škaljo
Omer Škaljo, političar koji je izbačen iz nekoliko političkih stranaka, iz statusa penzionera prešao je u status direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.
Javnost u Bosni i Hercegovini dobro pamti lik i djelo nekadašnjeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Omera Škalje koji je iz džepova građana još 2017. godine uzeo otpremninu u iznosu od 15.000 KM radi odlaska u penziju.

Da bi se na najbolji način dočarala Škaljina karijerna putanja, nužno je podsjetiti kako je on već isključen iz dvije političke stranke. U februaru 2018. godine iz svojih redova izbacila ga je SDA nakon čega se priključio Nezavisnom bloku, političkoj stranci Senada Šepića, iz koje je već u decembru 2018. godine izbačen.

Omer Škaljo ne bi bio Omer Škaljo da se već nije priklonio nekoj od drugih političkih opcija. Za novog partnera u političkoj trgovini izabrao je Stranku demokratske aktivnosti (A-SDA) koja ima dva zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i to Ramu Isaka i Amru Jupić. Inače, i sam Škaljo u ovom momentu obnaša dužnost zastupnika u Skupštini ZDK i to kao "samostalni zastupnik".

Isak i Jupić bili su predmet medijskih napisa s obzirom na to da su na pozicije ministara u Vladi ZDK predložili svoje bliske srodnike. Tako je za ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK izabran Arnel Isak, poznatiji kao KingShisha (sin Rame Isaka), a za ministra zdravstva ZDK Adnan Jupić (suprug Amre Jupić).

Upravo na prijedlog A-SDA Omer Škaljo imenovan je na poziciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK čiji ukupan budžet iznosi oko 190 miliona. Formalni predlagač ove tačke bio je ministar zdravstva ZDK.

Vladajuća većina u ZDK na taj način je odlučila upravljanje Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK prepustiti čovjeku s višegodišnjim iskustvom u mijenjaju političkih dresova i osobi koja je poznata po zapošljavanju sina u Eleketroprivredu BiH, što se problematizira pred pravosudnim organima u slučaju "Amir Zukić i drugi".