BiH
236

Snagovo kod Zvornika: Mještani pronašli ljudske kosti gradeći hair česmu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mještani Snagova u zaseoku Hodžići na području opštine Zvornik pronašli su masovnu grobnicu tridesetak metara od puta kojim svakodnevno prolaze.

Ljudske kosti su otkrivene na dubini od tridesetak centimetara kada je radna mašina prokopavala put i plac za hair česmu. Predstavnik Instituta za nestale osobe BiH Murat Hurtić i pripadnici policije iz Zvornika su izašli na teren i locirali i obilježili mjesto.

Na maloj dubini nađeni su fragmenti kostiju lobanje i ljudskih udova sa vidnim oštećenjima – prelomima, što bi moglo ukazivati na to da su ljudski ostaci preneseni prilikom prekopavanja primarnih masovnih grobnica sa drugih lokaliteta.

Još nije sigurno poznato više detalja o kakvim se skeletnim ostacima radi. To će utvrditi nadležni organi kada Tužilaštvo BiH izda nalog za ekshumaciju.

Mještani Snagova nisu spremni davati izjave za javnost o ovom događaju, djelimično i zbog pogoršane sigurnosne situacije na području Zvornika, bojeći se za svoju sigurnost.

U neformalnim razgovorima, pod uslovom da im ne objavljujemo imena, kazali su kako sumnjaju da je ovo jedna od većih masovnih grobnica, vjerovatno žrtava srebreničkog genocida.

Ova sumnja ima opravdanja prije svega zbog činjenice da je na ovom području ekshumirano više masovnih grobnica u proteklih desetak godina.

Samo tri stotine metara dalje od ove grobnice, eksperti Haškog tribunala su ekshumirali veliku masovnu grobnicu jednu od prvih ekshumiranih poslije rata, kada su satelitskim snimanjem terena otkrili prekopanu veću površinu u baštama bošnjačkih kuća u zaseoku Hodžići.

Ekshumirano je više stotina posmrtnih ostataka prenesenih sa primarnih lokaliteta, gdje su ukopavane žrtve genocida u Srebrenici. Druga grobnica u Snagovu je otkrivena prilikom iskopavanja temelja za vikendicu, a treća u bašti porodične kuće u naselju Brezik.

Otkrivena je i ekshumirana masovna grobnica uz stari put Tuzla-Zvornik, koji prolazi kroz Snagovo na lokalitetu zvanom Planina u privatnoj njivi pedesetak metara udaljenoj od puta. Dva kilometra od novootkrivene masovne grobnice nalazi se i najveća ekshumirana masovna grobnica u Bosni i Hercegovini na Crnom Vrhu, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci žrtava ubijenih u zvorničkim naseljima Đulići, Klisa, Petkovci, Kaludrani, Kučić Kula...

Mještani sumnjaju da ima još masovnih grobnica na ovom području, jer je ova putna komunikacija bila pogodna neposredno poslije rata, kada su sistematski prekopavane masovne grobnice i posmrtni ostaci žrtava premještani radi prikrivanja zločina.

Novootkrivena masovna grobnica nalazi se na lokalitetu na kojem su u Drugom svjetskom ratu strijeljane žrtve čiji su posmrtni ostaci zakopani u masovnoj grobnici. I zbog toga postoji određeni oprez prilikom iznošenja ocjena o nađenim ljudskim kostima u ovoj grobnici.

Ipak, mještani su odranije primijetili tragove gusjenica, vjerovatno od radne mašine, koje vode tridesetak metara od glavnog puta na padinu u šumi, i netipično neravno zemljište koje se čini kao da je u proteklom periodu prekopavano. Više detalja bi trebalo biti poznato kada počne ekshumacija pronađenih posmrtnih ostataka.

Inače, naselje Snagovo je etnički očišćeno 1992. godine, a neposredno poslije rata je sistematski eksplozivom sravnjeno sa zemljom blizu 70 stambenih objekata, od blizu 300 koliko ih je bilo tu prije rata. Sistematsko rušenje objekata koji nisu spaljeni i porušeni ranije vršeno je radi sprečavanja povratka stanovnika ovog podneblja. Uprkos tome, do sada se vratilo 200 porodica.