{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela ekshumacija u Snagovu kod Zvornika

Piše: D. Brkić/Klix.ba
18.5.2015. u 16:06
13
84
Počela ekshumacija u Snagovu kod Zvornika
13
Nakon što su mještani Snagova prije nekoliko dana pronašli ostatke ljudskih skeleta, danas je na tom lokalitetu započela ekshumacija pod nadzorom predstavnika Tužilaštva BiH, Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a.
Sumnja se kako je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, ali će se u postupku identifikacije utvrditi da li je riječ o žrtvama iz 1992. ili 1995. godine.

Podsjetimo, prilikom gradnje hair česme u zaseoku Hodžići mještani su na maloj dubini pronašli fragmente kostiju lobanje i ljudskih udova sa vidnim oštećenjima – prelomima, što bi moglo ukazivati da su ljudski ostaci preneseni prilikom prekopavanja primarnih masovnih grobnica sa drugih lokaliteta.

Mještani Snagova ranijih dana nisu davali izjave zbog trenutne sigurnosne situacije na području zvorničke opštine, ali u neformalnim razgovorima kazali su kako sumnjaju da je riječ o većoj masovnoj grobnici sa posmrtnim ostacima žrtava iz srebreničkog genocida.

Inače, okolina naselja Snagovo je faktički dolina masovnih grobnica. Samo tri stotine metara dalje od ove grobnice, eksperti Haškog tribunala su ekshumirali veliku masovnu grobnicu, jednu od prvih ekshumiranih poslije rata, kada su satelitskim snimanjem terena otkrili prekopanu veću površinu u bašti bošnjačkih kuća u zaseoku Hodžići.

Ekshumirano je više stotina ostataka prenesenih sa primarnih lokaliteta, gdje su ukopavane žrtve genocida u Srebrenici.

Druga grobnica u Snagovu je otkrivena prilikom iskopavanja temelja za vikendicu, a treća u bašti porodične kuće u naselju Brezik.

Otkrivena je i ekshumirana masovna grobnica uz stari put Tuzla - Zvornik, koji prolazi kroz Snagovo na lokalitetu zvanom Planina u privatnoj njivi pedesetak metara udaljenoj od puta. Dva kilometra od novootkrivene masovne grobnice nalazi se i najveća ekshumirana masovna grobnica u Bosni i Hercegovini na Crnom Vrhu, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci žrtava ubijenih u zvorničkim naseljima Đulići, Klisa, Petkovci, Kaludrani, Kučić Kula...

Naselje Snagovo je etnički očišćeno 1992. godine, a neposredno poslije rata je sistematski eksplozivom sravnjeno sa zemljom 70 stambenih objekata od blizu 300 koliko ih je bilo tu prije rata. Sistematsko rušenje objekata koji nisu spaljeni i porušeni ranije vršeno je radi sprečavanja povratka stanovnika ovog podneblja. Uprkos tome, do sada se vratilo blizu 200 porodica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: