|

Snage EUFOR-a u BiH spremne da u veoma kratkom roku odgovore na kriznu situaciju

Snage EUFOR-a u BiH spremne da u veoma kratkom roku odgovore na kriznu situaciju
85
F
FENA
10.10.2019. u 15:00
14
komentara
85

dijeljenja
Snage EUFOR-a u BiH spremne da u veoma kratkom roku odgovore na kriznu situaciju
Snage EUFOR-a i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini su spremne da u veoma kratkom roku daju odgovor na eventualnu kriznu situaciju ili terorističke aktivnosti te da zaštite živote građana i njihovu imovinu
Simulirana je krizna situacija u kojoj je bio ugrožen aerodrom, razbijen nasilni oblik demonstracija i riješena talačka situacija.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak rekao je novinarima da je ovo najveća godišnja vježba koju organizuje EUFOR, s ciljem da pokažu svoje sposobnosti.

- Dovedene su naše rezervne snage, koje se nalaze u stanju pripavnosti van BiH, a ove godine dolaze iz Bugarske, Velike Britanije, Rumunije, Grčke te taktičke rezerve u sastavu KFOR-a – rekao je Trischak.

Impresioniran je, kaže, djelovanjem pripadnika agencija za provođenje zakona iz BiH i EUFOR-a.

- Pokazali smo sposobnost da zajedno djelujemo – rekao je komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra da u državi postoje snage koje mogu odgovorniti u slučaju kriznih situacija.

- Shvatajući krajnje ozbiljno bezbjednosne izazove koji se postavljaju pred nas u BiH, već nekoliko godina ozbiljno uvježbavamo rješavanje raznih kriznih situacija, koje bi se mogle dogoditi – rekao je Mektić.

Kaže da su aerodromi vrlo izazovna sigurnosna meta, prvenstveno za terorističke napade.

- Kako bi što bolje zaštitili ove objekte i živote ljudi, danas smo u Banoj Luci simulirali nekoliko kriznih situacija koje smo zajednički rješavali - rekao je Mektić.

Pokazan je, kaže, visok stepen zajedničkog djelovanja, uvježbanosti te spremnost da se vrlo brzo organizuju nakon prvih dojava i rješavaju eventulne krizne situacije.

Zahvalio je Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i EUFOR-u te osoblju Aerodroma Banja Luka na učešću u vježbi "Brzi odgovor".
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...