Moguće nove tužbe
94

Smijenjenim direktorima tuzlanskih škola omogućen povratak na posao, na pomolu novi problemi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Odlukom većine skupštinskih zastupnika danas su u Tuzlanskom kantonu donesene izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojima je data šansa za povratak ranije smijenjenim direktorima škola. Opozicija tvrdi da će se kanton naći u novom problemu s mogućom štetom od tri miliona KM.

Većina zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je predložila izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju, kojima je, između ostalog, otvorena mogućnost povratka 121 direktora osnovnih i srednjih škola te članova 16 školskih odbora koji su bili u stalnom sazivu.

Oni su smijenjeni prošle godine, nakon što je tadašnja skupštinska većina, usvojila izmjene navedenih zakona, a konačnom odlukom Ustavnog suda FBiH je navedeno da je potez bivše vlasti bio neustavan, ali i diskriminirajući za direktore škola te članove školskih odbora.

Nakon višesatne rasprave, izmijenjeni zakoni su na današnjoj sjednici usvojeni u hitnom postupku, a prema obrazloženju predsjednika Kantonalne skupštine Žarka Vujovića, njihovi predlagači su zastupnici, koji su ranije i inicirali apelaciju pred Ustavnim sudom FBiH.

"Vlada Tuzlanskog kantona nije predlagač izmjena zakona jer smatram da se u donošenju ovih zakonskih rješenja treba ukloniti svaka subjektivnost, odnosno odstraniti subjektivni pristup problematici. Presudama Ustavnog suda FBiH je jasno naglašeno da je prekršen Federalni ustav i protokol Evropske povelje o ljudskim pravima i slobodama. Sada je cilj vratiti vladavinu prava i u Skupštinu TK te svim ljudima koji su imali povrijeđena prava, stvoriti mogućnost da se vrate u prvobitno stanje. Da li će to učiniti ili ne, mi ne znamo. To su ljudi koji su imali menadžerske ugovore u školama, a prekinuti su na neustavan način", naveo je Vujović.

Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)
Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)

Suština izmjena zakona, kako to navode predlagači, sadržana je u dva pravca. Prvi se, ističu, odnosi na implementiranje presude Ustavnog suda FBiH, dok je drugi namijenjen depolitizaciji unutar samog izbora direktora osnovnih i srednjih škola.

"To se odnosi na način da postojeći broj članova školskih odbora sa pet smanjujemo na tri, na način da stavljamo u isti položaj politiku, odnosno osnivača te vijeće roditelja i nastavnička vijeća. Sada će svi biti ravnomjerno zastupljeni, što nije bio slučaj dosad", kazao je Midhat Čaušević iz SDA.

Midhat Čaušević (Foto: A. K./Klix.ba)
Midhat Čaušević (Foto: A. K./Klix.ba)

Kroz izmjene zakona također se uvodi i novi institut vezano za izbor direktora.

"Sada će pored redovne procedure i ispunjavanja svih uslova koji su predviđeni konkursom, u izboru direktora učestvovati nastavnička vijeća, odnosno vijeća roditelja. Kada sve uzmemo u obzir, možemo reći da je ovo jedan iskorak u odnosu na prethodno stanje i vjerujemo da će ovo biti put ka trajnoj depolitizaciji svih obrazovnih procesa, posebno kada je riječ o izboru direktora", naveo je Čaušević.

S druge strane, iz opozicije kažu da će novim izmjenama zakona biti proizvedene posljedice, kao što je to bio slučaj i prošle godine.

"Suština ovih zakona je da će biti smijenjeno 720 ljudi, odnosno direktora i članova školskih odbora. Time će se izazvati posljedice po kanton u iznosu od tri miliona KM. Također, uvodi se pravna nesigurnost jer mi imamo odluku, odnosno presudu Ustavnog suda FBiH, koja kaže da prethodni zakon nije u skladu sa ustavom jer su narušena ljudska prava i građanske slobode zateknutih direktora na tim pozicijama u vrijeme donošenja zakona. Sada imamo isti slučaj", kaže predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)

On naglašava da ni Ured za zakonodavstvo TK nije dao pozitivno mišljenje na navedene izmjene zakona.

"U mišljenju Ureda za zakonodavstvo TK jasno piše da nema potrebe za ovakvim načinom promjene zakona jer to nije ni traženo presudom Ustavnog suda FBiH. Također, rečeno je i vrlo jasno da ako se donese zakon na ovakav način, pravimo iste posljedice za sve trenutno zateknute direktore koji će sutra na sudu tražiti svoja prava i otuda dolazi ekonomska šteta po Tuzlanski kanton", dodao je Hadžić.

Današnju sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona pratili su i predstavnici OSCE-a. Također, kako se moglo čuti od opozicionih zastupnika, izvjesno je i podnošenje nove apelacije Ustavnom sudu FBiH.