|

Smijenjeni direktor Enver Zornić ipak ostaje raditi u Toplanama

Smijenjeni direktor Enver Zornić ipak ostaje raditi u Toplanama
46
Er. M.
21.10.2019. u 11:42
97
komentara
46

dijeljenja
Smijenjeni direktor Enver Zornić ipak ostaje raditi u Toplanama
Uprkos smjeni Enver Zornić ostat će uposlenik Javnog preduzeća "Toplane-Sarajevo", dokazuje odluka o razrješenju direktora koju potpisuje vršitelj dužnosti predsjednika Nadzornog odbora KJKP Toplane-Sarajevo.
U odluci je navedeno da se Zornić razrješava dužnosti direktora zbog gubitka povjerenja osnivača i vlasnika 100-postotnog udjela preduzeća Kantona Sarajevo, iskazanim zaključcima Vlade KS od 26. septembra 2019. godine i 17. oktobra 2019. godine.

Nadzorni odbor Javnog preduzeća Toplane-Sarajevo zadužio je novoimenovanog vršitelja dužnosti direktora Berina Alagića da Envera Zornića "rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovog stručnoj spremi u skladu sa zakonom, općim aktima KJKP Toplane-Sarajevo i u skladu s Ugovorom o angažmanu broj 01-08-677-1-502.02/19 od 5. septembra 2019. godine".

Inače, Enver Zornić ranije nije bio zaposlen u Javnom preduzeću Toplane-Sarajevo, niti je kao vršitelj dužnosti direktora ili direktor imao sklopljen ugovor o radu, već isključivo ugovor o angažmanu.Kao što je već poznato, Zornić je osuđen jer je tokom rata, kako je navedeno u presudi, naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. On je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.Nakon tih saznanja zasjedao je vrh SDP-a na čiji prijedlog je Zornić imenovan na funkciju u Toplanama. On je ubrzo poslije toga isključen iz partije, a sve vrijeme je negirao da je učestvovao u bilo kakvim ubistvima tvrdeći da se radi o montiranim procesima, kako u ratu tako i danas te naglasio da ga je nakon presude pomilovao tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Poručio je kako uprkos prijetnjama i ucjenama niko neće zaustaviti započete promjene i razotkrivanje kriminala u KJKP Toplane Sarajevo.No, ništa od toga nije spriječilo Zornića da u isčekivanju smjene raspiše konkurs za prijem 20 radnika.

U tekstu javnog oglasa navedeno je da su Toplane-Sarajevo dobile saglasnost Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, na čijem čelu se nalazi Srđan Mandić, za raspisivanje javnog oglasa te da je saglasnost data 12. septembra 2019. godine.
Prijavi grešku


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...