Skupština KS
134

Smijenjena Vlada KS na čelu s Elmedinom Konakovićem

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo izglasala je danas nepovjerenje Vladi KS s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu. Za smjenu je glasalo 20 zastupnika, troje je bilo protiv, a 11 suzdržanih.

Nakon elektronskog glasanja, pristupilo se pojedinačnom izjašnjavanju prisutnih zastupnika.

Podsjećamo, u prijedlogu za smjenu navedeno je da premijer Konaković, kojeg je predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) za funkciju premijera KS, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini.

Prijedlog su podnijeli nakon što je Konaković krajem januara podnio ostavku na sve funkcije u SDA (potpredsjednik KO SDA Sarajevo i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar), a potom i napustio stranku te osnovao novu.

Konakovićevom smjenom odlaze i svi ministri koji će do izbora nove vlade raditi u tehničkom mandatu. Klubovi stranaka u Skupštini KS sada se trebaju usaglasiti o imenu novog premijera koji će imati rok od 30 dana da predloži nove ministre. S obzirom na trenutno stanje u Skupštini KS, teško da će KS imati novu vladu u skorije vrijeme.