Sjednica Nadzornog odbora
243

Smijenjena Azra Muzur, novi direktor sarajevskog Vodovoda je Enver Hadžiahmetović

Piše: A. D.
Azra Muzur i Enver Hadžiahmetović
Azra Muzur i Enver Hadžiahmetović
Nadzorni odbor Kantonalnog javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo na sjednici koja je održana večeras smijenio je dosadašnju direktoricu ovog preduzeća Azru Muzur, saznaje Klix.ba.
Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio je i predsjednik NO ViK-a Ensar Mulaosmanović. Istovremeno, dodao je Mulaosmanović, za novog vršioca dužnosti direktora imenovan je Enver Hadžiahmetović.

Inače, Hadžiahmetović je dosadašnji direktor Javnog preduzeća "Komunalno" iz Breze. Prema raspodjeli funkcija stranaka koje su na vlasti u Kantonu Sarajevo, Hadžiahmetović je došao na čelo ViK-a na prijedlog Naroda i pravde.

Hadžiahmetović je mašinski inženjer, a u Brezi je ranije bio angažovan i kao savjetnik općinskog načelnika. Od 2013. do 2016. godine radio je za firmu Atom Holding Dubai.

Muzur, koja je na čelu ViK-a bila kao kadar SDA, izabrana je u septembru prošle godine na puni mandat kao direktorica ovog javnog preduzeća. Ona je, međutim, još u oktobru 2017. imenovana za vršiteljicu dužnosti direktora ViK-a.

O smjeni aktuelne uprave ViK-a s Muzur na čelu govorilo se još u aprilu ove godine. Naime, nakon što je ViK zbog redovnih radova i ispitivanja trafo-stanica na izvorištu Bačevo ostavilo stanovnike Sarajeva bez vode čitav dan prvi se tada na društvenim mrežama oglasio premijer KS Edin Forto koji je napisao da je "možda došlo vrijeme za osvježenje u upravljačkim strukturama".

Inače, i lider Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković najavio je u nedjelju u intervjuu za Klix.ba smjene u ViK-u ali i u drugim preduzećima.

Menadžment ViK-a izazvao je brojne reakcije raspisavši javni konkurs na proljeće za prijem "novinara saradnika" na neodređeno vrijeme. Javni konkurs trajao je samo dva dana.

Kako smo pisali, krajem aprila su raspisali konkurs za prijem radnika u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju do 31. decembra. Konkurs je raspisan za prijem 90 radnika, a najbolji kandidati su bile već uposlene osobe, koje su u proteklom periodu, kako smo saznali, i angažovani po ugovorima.

U ovom sarajevskom javnom preduzeću u periodu od 1. januara 2018. godine do 30. marta 2019. godine zaposleno je 78 novih radnika.