Banja Luka
115

Smijenjen profesor koji je uvredljivo govorio o studentima s invaliditetom

A. D.
Luka Kecman (Foto: S. Pašalić/Srpskainfo)
Luka Kecman (Foto: S. Pašalić/Srpskainfo)
Senat Univerziteta u Banjoj Luci je na vanrednoj sjednici smijenio profesora Luku Kecmana s funkcije prorektora za materijalne i kadrovske resurse.

Za su bila 23 člana, dva protiv i jedan član Senata je bio suzdržan, saopćeno je iz Banjalučkog univerziteta.

Kecman je ranije izjavio da studenti s hendikepom iziskuju velike troškove, da ima loša iskustva s njima te da koštaju kao Svetog Petra kajgana.

Na snimku, koji su studenti proslijedili "Nezavisnim", čuje se da profesor Kecman govori o slijepom studentu i nagluhoj studentici i odvijanju njihove nastave.

"Ja kažem da, pobogu, dobio je demonstratore koji rade s njim, dobio je profesora koji mu na Brajevom pismu... sve što treba, razumijete, koštalo nas je k'o Svetog Petra kajgana, mjesečno to i tako dalje, ali se ulijenio čovjek i niko neće da kaže da je on lijen i on je hendikepiran. On sve dobija, sve živo je dobio. Zato vam kažem da imam loše iskustvo, ako je hendikepirana osoba i ako je nagluha. Onda smo imali... nagluhu, pa se ona nekoliko puta žalila, jer profesor nije okrenut prema njoj, ona je nagluha..., ona malo čuje i čita s usana i ne može da prati nastavu, ako se profesor okrene, ona se odmah žali. Tako da ovaj....", čuje se na snimku.