BiH
0

Smijenjen ministar Mirko Šarović

Anadolija
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović smijenjen je nakon cjelodnevne rasprave poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom PSBiH, većinskim brojem glasova, usvojio je odluku o smjeni ministra Šarovića.

Također, smijenjeni su zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović.

"Imamo opću i entitetsku većinu", kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović.

Šarović je i uoči glasanja bio svjestan da će biti smijenjen.

“Iza mene je različitih teških situacija, životnih situacija i ovakvih situacija. Onaj ko želi da bude ministar, mora da bude spreman na ovakve situacije”, kazao je Šarović prije glasanja, prenio je novinar agencije Anadolija.

On je dodao da je za njega bitno da je inicijativa zakonita, da ima većinu, kao i da se sprovede potpuna procedura, kako zakon nalaže.

"Ja sam ovo ministarstvo vodio na način na koji sam mislio da je najbolji. Možda sam ga vodio na drugačiji način na koji su ga vodili moji prethodnici", pojasnio je Šarović.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas je sedam sati vođena burna rasprava o inicijativi Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta koju su 18. septembra uputili predsjedavajućem tog doma Denisu Bećiroviću za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, te dvoje zamjenika državnog minsitra.

Vijeće ministara BiH jučer je većinom glasova podržalo ovu Inicijativu Kluba poslanika SNSD-a.

U inicijativi se uz ostalo među razlozima za smjenu navodi da je ona pokrenuta zbog "neispunjavanja programa, planova i obaveza preuzetih stupanjem na dužnost i narušavanjem međustranačkih dogovora", kao i "nedovoljno zastupanje Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH".

Klub SNSD-a na kraju inicijative navodi: "Klub poslanika SNSD preuzima odgovornost za zastupanje Republike Srpske u institucijama BiH u punom kapacitetu jer zajednički nastup sa Srpskom demokratskom strankom se nije pokazao optimalnim i djelotvornim."