Nova većina odlučila
753

Smijenjen Elvir Karajbić (SDP), za novog šefa Parlamenta FBiH izabran Mirsad Zaimović (SDA)

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici smijenio je predsjedavajućeg Elvira Karajbića (SDP) i za novog predsjedavajućeg federalnog organa zakonodavne vlasti izabrao Mirsada Zaimovića (SDA).

Zastupnik SDA Mirsad Zaimović u narednom periodu obnašat će dužnost predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, dok će Mladen Bošković iz HDZ-a BiH obnašati dužnost zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, odlučili su federalni parlamentarci.

Zaimović je za predsjedavajućeg izabran uz 53 glasa za, tri suzdržana i 33 protiv. Protiv izbora Boškovića glasali su zastupnici Demokratske fronte (DF) uprkos tome što DF zajedno čini dio vladajuće koalicije isto kao i HDZ BiH. Bošković je za zamjenika predsjedavajućeg izabran uz 57 glasova za, jednim suzdržanim i 32 protiv.

Demokratska fronta predložila je na Komisiji za izbor i imenovanje da za zamjenicu predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda bude imenovana Mara Đukić (DF), a da za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda bude imenovan Goran Opsenica (HDZ BiH).

Ovaj prijedlog uslijedio je nakon što je zastupnik Eldin Vrače, koji je dio vladajuće većine, predložio da za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda bude imenovan Mile Atlagić iz SDP-a, što je Atlagić pismeno odbio.

Pored Atlagića, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH mandate iz reda srpskog naroda dobili su Mira Grkić (SDP), Miomirka Mila Melank (Naša stranka) i Goran Opsenica (HDZ BiH) koji tvrdi da je zapravo Hrvat, a da ga je CIK greškom "evidentirao" kao Srbina.

Opsenica je, isto kao i Atlagić, dostavio Komisiji za izbor i imenovanje pismeno obavještenje u kojem je naveo kako ni on neće preuzeti funkciju zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

Kako je propao i ovaj plan, nova većina vratila se starom planu pa je, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, za zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda imenovala Mladena Boškovića iz HDZ-a BiH te odlučila da na današnjoj sjednici ne imenuje zamjenika predsjedavajućeg iz reda Srba.

Sve dok ne bude imenovan i treći član Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ne može se smatrati da je kompletirano rukovodstvo federalnog organa zakonodavne vlasti.

Prije izbora Zaimovića većina u Federalnom parlamentu izglasala je smjenu predsjedavajućeg Elvira Karajbića koji se na poziciji šefa Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nalazio sve od dana konstituisanja aktuelnog saziva zakonodavne vlasti FBiH, odnosno od 27. novembra 2019. godine.

SDP BiH odbio je da bude dio vladajuće koalicije u Federaciji BiH tako da je i Karajbićeva smjena očekivan potez, posebno ukoliko se uzmu u obzir ranije najave SDA o izboru novog rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Karajbić je smijenjen s mjesta predsjedavajućeg uz 53 glasa za, šest suzdržanih i 31 protiv. Inače, protiv njegove smjene glasao je SBB koji je dio nove vladajuće većine.

Vladajuću većinu u Parlamentu Federacije BiH u narednom periodu činit će SDA i HDZ BiH, kao i manje stranke okupljene oko političkih subjekata na čijem čelu se nalaze Bakir Izetbegović i Dragan Čović (SBB, DF i grupa samostalnih zastupnika).

Još uvijek nema nikakvih naznaka formiranja izvršne vlasti u FBiH. Procedura u ovom entitetu je takva da Parlament FBiH prvi mora izabrati predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, a tek nakon toga novi saziv Vlade FBiH.