Situacija kulminira
76

Smeće iz Mostara krenulo za Jablanicu, nezadovoljni građani blokirali odvoz

Klix.ba
Foto: Dženad Džino (Facebook)
Foto: Dženad Džino (Facebook)
U iščekivanju sastanka nezadovoljnih građana koji deponiju Uborak drže u blokadi već nekoliko dana i gradskih vlasti Mostara, koji je zakazan za danas u 14 sati, mostarska komunalna preduzeća smeće odvoze na deponiju u Jablanicu. Međutim, veliki broj nezadovoljnih Jablaničana obustavio je odvoz.
Situacija se posebno zakomplicirala kada se saznalo kako je na deponiju nelegalno odloženo i šest tona opasnog mulja s novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U međuvremenu, Nijaz Hodžić, predstavnik građana Mostara, je rekao kako su stanovnici Jablanice blokirali odvoz smeća zbog toga što ne žele da se u Jablanici odlaže, prema navodima, opasan otpad.

"Ukoliko imaju imalo razuma, gradske vlasti će prihvatiti naše uvjete. Počet će odvoz smeća tek onda kada nam napismeno daju da će do 15. juna naredne godine prekinuti stvaranje deponija u Vrapčićima i u bjelopoljskoj kotlini", kazao je Hodžić.

"Mi smo dobili informaciju na Kolegiju gradonačelnika da je počeo odvoz smeća s deponija, i to s lijeve strane Mostara, pošto je direktorica preduzeća Komos ugovorila prijem smeća s deponijom u Jablanici, što nije slučaj s desnom stranom. To je informacija koju mi imamo", rekla je Radmila Komadina, glavna gradska savjetnica.

S obzirom na to da je sastanak s građanima zakazan za 14 sati, ona je rekla kako se nada da će uspjeti pronaći rješenje na obostrano zadovoljstvo.