{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smanjenje brzine u gradovima sa 60 na 50 km/h

F
18.2.2010. u 17:16
0
22
Smanjenje brzine u gradovima sa 60 na 50 km/h
0
Smanjenje brzine u gradovima sa 60 na 50 km/h
Foto: Ilustracija
Javna rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održana je danas u Sarajevu.
Cilj organiziranja javne rasprave bio je da se omogući njenim učesnicima da iznesu stavove, primjedbe i sugestije u vezi s predloženim zakonom, od kojih će neke vjerovatno biti ugrađene u konačni tekst zakona.

Vijeće ministara BiH je krajem prošle godine utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se prevazilaze uočeni nedostaci u primjeni ovog zakona i ova oblast usklađuje s evropskim i standardima država u okruženju.

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Kojo Koprivica je, obraćajući se učesnicima javne rasprave, ukazao samo na neke od predloženih izmjena.

"Jedna od odredaba je da se u gradovima smanjuje ograničenje brzine sa 60 na 50 kilometara, što je jako značajna odredba i vjerovatno će na terenu iziskivati dosta prilagođavanja“, kazao je Koprivica.

Po njegovim riječima, ova odredba je uvedena jer je to preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Govoreći o kaznenim odredbama, kazao je da je uočeno da jedan broj ponašanja u zakonu iz 2006. godine nije sankcioniran, tako da je sada taj nedostatak ispravljen.

Značajan broj odredaba predloženog zakona odnosi se na uvođenje sankcija za ponašanja protivna odredbama zakona.

"Kada su u pitanju kazneni poeni, pokušali smo da pooštrimo tu politiku. Smanjen je broj kaznenih poena koji je neophodan da ih počinilac prikupi pa da bude sankcionisan. Primijetili smo da je mali broj u praksi onih koji su po ovoj odredbi sankcionisani. Vjerovatno upravo iz razloga što je potrebno prikupiti za period od godinu dana puno kaznenih poena (15) da bi neko bio sankcionisan“, kazao je Koprivica.

Jedan od učesnika javne rasprave je naveo da prema predloženim izmjenema u kaznenim bodovima - za pet bodova ide se na predavanja, prije je to bilo deset kaznenih bodova. Oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od 30 dana i provjera poznavanja saobraćajnih propisa sada ide na sedam bodova, a prije je bilo 15, rečeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: