|

Smanjene kazne Mirku Pekezu i Miloradu Saviću za zločin u Jajcu

Smanjene kazne Mirku Pekezu i Miloradu Saviću za zločin u Jajcu
1
F
FENA
18.12.2013. u 14:13
2
komentara
1

dijeljenja
Smanjene kazne Mirku Pekezu i Miloradu Saviću za zločin u Jajcu Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Apelaciono vijeće Suda BiH umanjilo je kaznu Mirku (Špire) Pekezu na deset godina, a Miloradu Saviću na 15, osudivši ih po zakonu bivše Jugoslavije za zločin počinjen u Jajcu 1992.
Ova presuda je izrečena u okviru obnovljenog postupka nakon što im je ukinuta ranije izrečena kazna za ubistvo 23 civila bošnjačke nacionalosti u mjestu Tisovac kod Jajca 10. septembra 1992.

Pekez je ovom presudom 2009. bio osuđen na 14 a Savić na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva po Krivičnom zakonu BiH.

"Od otežavajućih okolnosti Vijeće je cijenilo broj stradalih civila, starosnu dob, kao i da je bilo djece i žena", rekao je Dragomir Vukoje, predsjedavajući Vijeća i dodao da su od olakšavajućih okolnosti u obzir uzete lične i porodične prilike optuženih, kao i njihovo vladanje tokom izdržavanja kazne.

Pekez i Savić su u zatvoru proveli oko šest godina – od 2007. godine do 18. novembra 2013. godine.

Oni su pušteni s izdržavanja kazne nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo ovu presudu zbog pogrešne primjene zakona, odnosno Krivičnog zakona BiH, jer je stava da su im po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije mogle biti izrečene niže kazne.

Žalba na današnju presudu nije moguća, a Pekez i Saviće će biti upućeni na izdržavanje kazne, prenosi BIRN-Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...