Samir Rizvo
0

Smanjena nelegalna migracija iz BiH ka EU

SRNA
Samir Rizvo (Foto: Slobodnaevropa.org)
Samir Rizvo (Foto: Slobodnaevropa.org)
Kroz BiH ka zemljama EU statistički gledano u posljednje tri do četiri godine smanjila se nelegalna migracija, izjavio je pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Samir Rizvo.

Prema njegovim riječima, BiH je prošle godine imala svega 40-ak readmisija iz EU u BiH, a u ovom momentu ima do 15 zahtjeva za azil.

Na obilježavanju godišnjice primjene tvining projekta "Podrška Ministarstvu bezbjednosti, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvu inostranih poslova i drugim nadležnim organima u efikasnom upravljanju migracijama", Rizvo je istakao da je do sada svega 12 lica iz BiH zatražilo azil u zemljama EU.

"Prve impresije nakon mjesec i po dana su da smo zaista disciplinovani i da se upravo dešava ono što smo mi i očekivali - da državljani BiH neće praviti probleme nakon ukidanja viza", rekao je Rizvo novinarima.

Kada je riječ o samom projektu, Rizvo je naglasio da je njegova primjena samo jedna korist više za BiH i prednost da se unaprijede već postojeći kapaciteti, da se prošire znanje i iskustvo iz Holandije i Danske.

Vođa  projekta Bert Van Horn rekao je da se on sastoji od tri komponente - procjena kompletne situacije u BiH, obuke kadrova i treća koja se odnosi na vizni režim i borbu protiv krijumičarenja i trgovine ljudima.

"U proteklih godinu dana, zajedno sa kolegama iz Danske i institucija BiH, radimo na sve tri komponente, i jedan od efekata naših napora je liberalizacija viznog režima", pojasnio je Horn.
Prema njegovim riječima, konkretni rezultati projekta ogledaju se u usvajanju novih zakona i podzakonskih akata, pravilnika koji se tiču borbe protiv krijumičarenja i trgovine ljudima, a predstavnici institucija u BiH boravili su Holandiji, Danskoj i Slovačkoj, gdje su sa svojim kolegama razmijenili iskustva i najbolje prakse.

Ovaj projekat, koji se završava polovinom jula, finansirala je EU iz IPA fondova, a njegova vrijednost je 750.000 evra. Projekat realizuju Služba za imigraciju i naturalizaciju Holandije i Danska imigraciona služba.