BiH
0

Smanjen vodostaj u Popovom polju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni operativni centar civilne zaštite u redovnom izvještaju o stanju na teritoriji Federacije BiH za 28./29. decembar do 10 sati navodi da je u posljednja 24 sata smanjen vodostaj u Popovom polju u općini Ravno.

"Odvija se promet preko mosta u Ravnom, dok je i dalje za sav promet zatvorena regionalna cesta Hutovo - Ravno", navodi se.

Prema mjerenjima u 7 sati, HE Jablanica kota iznosi 268,04 m/nm (max. 270 m). Trenutno su otvorene dvije klapne preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 300 m3/s. HE Mostar kota je 76,90 m/nm (max 78,00). Ukupan protok sa preljevom iznosi oko 400 m3/s.

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u 7 sati iznosi 560 cm i u odnosu na posljednjih 12 sati smanjen je za 226 cm.

Vodostaj rijeke Bune iznosi 275 cm i, u odnosu na posljednjih 12 sati, smanjen je za 6 cm.

Vodostaj rijeke Jasenice trenutno je 188 cm i nepromijenjen je u posljednja 24 sata. Nema prijetnji od izlijevanja.

U općina Čapljina vodostaj je u opadanju, ali se voda još nije u potpunosti povukla iz 30-ak poplavljenih kuća u Gabela Polju.

Rijeka Sava duž cijelog toka u laganom je opadanju kroz županiju Posavsku.

Visina vodostaja izmjerena u 7 sati na sljedećim vodomjernim postajama iznosi: Slavonski Brod - Brod 626 cm; Slavonski Šamac -Šamac 503 cm; Županja - Orašje 746 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac u Tuzlanskom kantonu u 7 sati iznosio je 199,45 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo niži je za 1 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 18,1 m3/s.

Požari

Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije u posljednja 24 sata.

Kakanjski vatrogasci gasili su zapaljeni kontejner s otpadnim materijalom, otvarali su blindo vrata starijim osobama u zgradi, dok su ostale vatrogasne službe obavljale redovne poslove i zadatke.

Zarazne bolesti

Prema informacijama Radne jedinice za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u trećoj sedmici decembra ove godine, na području općine Vogošća od zaraznih bolesti evidentiran je po jedan slučaj salmonellosis i varicellae.

NUS

U Posavskom kantonu u općini Orašje 28. decembra tim A preuzeo je, iz magacina MUP-a, NUS i smijestio ga u magacin do uništenja.

Radilo se o raznim optičkim sredstvima (7 kom.), nagorijeli pištolj nepoznate marke, ručna bomba M75 (3 kom.), ručna bomba ratne proizvodnje M94 (1kom.)

Klizanje tla

Stanje na klizištu kod HE Bogatići u općini Trnovo jutros u 8,30 sati nepromjenjeno je u odnosu na prehodne dane. Nema vidljivih pomjeranja tla niti objekata.

BIHAMK

Prema informacijama BIHAMK-a na većini putnih pravaca u BiH ovog jutra saobraćaj se odvija bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja.

Na dionicama u višim planinskim predjelima iz BIHAMK-a upozoravaju na ugaženi snijeg ili led na kolovozu. I u ostalim područjima, posebno preko mostova i na prilazima tunelima, upozoravaju na mjestimično zaleđen kolovoz.

"Zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je odvijanje saobraćaja na putnom pravcu Hutovo-Ravno. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.