Kritikovao Trojku
120

Smajić: Vukoja će postati sudija Ustavnog suda BiH, a time je ostvaren cilj Čovića i Dodika

A. Ku.
Džemal Smajić (Foto: Facebook)
Džemal Smajić (Foto: Facebook)
Nakon što je odlučeno da Marin Vukoja bude jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda oglasio se delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH) koji kaže da on nije samo kandidat Dragana Čovića, već i Milorada Dodika.
"Glasanjem Trojkinih članova Komisije za izbor i imenovanje HDZ-a, SDP-a, NiP-a, Naše stranke i PDA , Marin Vukoja jedini je kandidat koji je predložen za sudiju Ustavnog suda BiH. Time je očigledno da će kandidat Draga Čovića, Marin Vukoja, postati novi sudija Ustavnog suda BiH, čime je ostvaren cilj ne samo predsjednika HDZ-a nego i Milorada Dodika", kaže Smajić.

Ovim imenovanjem se, dodaje, slabi Ustavni sud BiH.

"Imajući u vidu da se ruski utjecaj u BiH ostvaruje prvo kroz Dodika, a onda i Čovića, jasno je da ovakvo riješenje doprinosi slabljenju Ustavnog suda BiH. Ovim je Trojka još jednom pokazala svu svoju potčinjenost Dodiku i Čoviću na račun interesa BiH", stava je Smajić.

Podsjetimo, devet članova Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH glasalo je da Vukoja bude jedini kandidat. Protiv ove odluke je bio jedino Eldar Čomor (SDA).