"Izbjegavale kontrolu"
81

Smajić: Letjelice Vazduhoplovnog servisa RS-a i iz Srbije slijetale mimo propisa u BiH

F. H.
Džemal Smajić
Džemal Smajić
Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić naveo je da je informacija da je Dodik u Hrvatsku sletio poluilegalno helikopterom MUP-a Srbije, koristeći i vazdušni prostor BiH, potvrda je njegove "opravdane zabrinutosti za sigurnost bosanskohercegovačkog neba".

On ističe da je zbog toga prije nekoliko dana i uputio pitanje ka ministru prometa i komunikacija Edinu Forti vezano za primarni radar i sekundarne radare u BiH, te kontrolu zračnog prostora BiH.

"Prema nezvaničnim informacijama u proteklom periodu letjelice u vlasništvu Vazduhoplovnog servisa manjeg bh. entiteta i letjelice registrovane u registru vazduhoplova Republike Srbije slijetale su u više navrata na područje BiH izbjegavajući prethodno da slete na jedan od međunarodnih aerodroma u BiH, kako je predviđeno zakonima BiH. Time su smišljeno izbjegavale i carinsku i graničnu kontrolu BiH", naveo je Smajić.

Ističe da je na nadležnim organima BiH je da utvrde koga i šta su prevozile navedene letjelice.

"Podsjećamo da (ne)brigu o suverenitetu i zračnom prostoru BiH vode kadrovi HDZ i SNSD rukovodeći institucijama nadležnim za civilno vazduhoplovstvo u BiH (BHANSA i BHDCA", zaključio je Smajič.