BiH
13

Služena Božićna liturgija u Sarajevu: Božić ukazuje na svetinju ljudskog života, otkriva cilj i smisao života

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U povodu pravoslavnog Božića, jutros je u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u prisustvu brojnih vjernika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve služena Božićna liturgija.

Nakon vjerskog dijela liturgije, starješina Saborne crkve protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je Božićnu poslanicu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj se podsjeća na riječi svetog Jovana Zlatoustog koji je Božić nazvao korijenom svih hrišćanskih praznika.

"Braćo i sestre, iz pastirske brige i ljubavi pozivamo vas da svi zajedno uzmemo učešća u božićnom praznovanju, da ostavimo svakodnevne brige, da prinesemo svoje darove, duhovno zlato, tamjan i smirnu, a to znači, našu vjeru, nadu i ljubav i da se susretnemo sa Bogom i bližnjima", naveo je starješina Saborne crkve.

Pozvao je vjernike, sve dobre ljude, da ne dozvole da ih išta od ovoga svijeta, "svijeta koji u zlu leži", odvoji od ljubavi Božije, te da je punoća ove ljubavi u rođenju Hristovom, "zato Božić zaista jeste dan koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo njemu".

Naglasio je kako je svemu od Boga darovan život, a posebno ljudskom biću, a Božić upravo ukazuje na svetinju ljudskog života, ovaj praznik poziva na spoznaju, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom već i vječnom, a ne na robovanje smrti, Božić otkriva cilj i smisao života na zemlji.

"U ove blagoslovljene božićne dane molim se Gospodu, Caru mira, da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude svoje širom svijeta i da bude milostiv svima nama", stoji u čestitki patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja koju je vjernicima prenio starješina Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu protojerej-stavrofor Vladimir Stupar.