Kanton Sarajevo
1.8k

Službenici tvrde: Facebook stranica Vlade KS u vlasništvu je Britanske ambasade, nemamo ni šifru

Klix.ba
Facebook Vlade KS
Facebook Vlade KS
Krizni štab Kantona Sarajevo danas je održao sjednicu na kojoj je tražio od predstavnika Vlade KS da informiše javnost putem Facebook stranice kantonalne vlade o novostima vezanim za koronavirus. Službenici Vlade KS odgovorili su da takvo nešto nije moguće, jer je stranica u vlasništvu Ambasade Velike Britanije.

Na sjednici Kriznog štaba Kantona Sarajevo, a koja je održana danas, doc. dr. Rusmir Baljić tražio je u ime Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od predstavnika stručnih službi Vlade Kantona Sarajevo da sve informacije u vezi s koronavirusom objavljuju na zvaničnoj Facebook stranici Vlade KS s obzirom na to da ovu stranicu prati veliki broj građana Sarajeva.

Kako saznajemo, tišina u sali je nastala nakon što je Lamija Bojadžić iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo rekla kako to nije moguće izvršiti, jer nemaju pristup Facebook stranici te da je Facebook stranica Vlade KS u vlasništvu Ambasade Velike Britanije u BiH.

Na iznenađenje svih prisutnih pojašnjeno je kako strana ambasada uređuje stranicu, na šta je reagovao doc. dr. Rusmir Baljić.

"Nedopustivo je da vlada jednog kantona u sastavu suverene države ima zvaničnu Facebook stranicu, a da je uređuje strana ambasada", kazao je Baljić.

Uređivanje Facebook stranice zasigurno će biti jedno od pitanja kojim će se u narednim danima baviti novi saziv Vlade Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Marijem Nenadićem. SDA je ranije kritikovala vladu Edina Forte upravo zbog upotrebe Facebook stranice Vlade KS u stranačke svrhe.