BiH
80

Službenici optimistični i spremni za odgovor na Upitnik: Želimo se prikazati u najboljem svjetlu

Piše: A. Z.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon što je komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn danas službeno predao Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, Direkcija za evropske integracije u saradnji s Delegacijom EU organizovala je seminar za službenike koji će biti angažirani na pripremi odgovora.

Osim značaja koji Upitnik ima za evropske integracije naše zemlje, istaknuto je da će on ujedno biti sistemski pregled koji će nam dati jasnu sliku o BiH te da odgovori moraju biti rezultat dijaloga i kompromisa.

"Na taj način će se pokazati ko je za EU, a ko nije. Mi dijelom pitanja raspolažemo od aprila, pripremili smo oko 2.500 potencijalnih odgovora. Trebat će prevesti između 15.000 i 20.000 stranica. Nismo posuđivali prevodioce. Unutar Direkcije postoji služba za prevođenje, sve institucije imaju svoje prevodioce i u BiH postoji dovoljan broj kvalitetnih agencija koji mogu odgovoriti na zahtjeve", kazao je direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

Preuzimanjem Upitnika BiH je i zvanično na putu prema EU, a pred institucijama je mnogo posla jer Upitnik obuhvata sve oblasti, od sfere politike do ustavnih pitanja, poljoprivrede i okoliša.

"Institucije moraju napraviti korak unazad i sagledati kakve kapacitete imaju i odgovoriti na sva ova pitanja. Ovo je vježba za administraciju svih nivoa i svih dijelova zemlje. Cilj ovog procesa i svega onog što radimo je da svima u BiH bude bolje", rekao je zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ističu da su u potpunosti spremni i da će, u saradnji sa drugim institucijama, biti u mogućnosti da adekvatno odgovore.

"Već ranije smo pristupili procesu i sve zakone i strategije koje smo radili nastojali smo i ranije usaglasiti. Optimistični smo da će ovaj proces uz dobru političku volju proteći na najbolji mogući način. Nadamo se da će se prevazići sporna pitanja koja su se pojavljivala u prethodnom periodu jer je to u interesu svih nas. Ne mislim da će biti teško jer će se sve institucije potruditi da daju sve od sebe kako bi se prikazale u najboljem svjetlu", kazala je Samra Filipović-Hadžiabdić, koordinatorica za evropske integracije u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Optimistični su i u Republici Srpskoj, gdje je formirano 37 radnih grupa koje od decembra prošle godine rade na izradi odgovora na zajednička pitanja iz upitnika koje su imale zemlje iz okruženja.

"Najviše ima pitanja iz političkih kriterija, negdje oko 50, ali očekujem da će najzahtjevnije biti odgovoriti na ona iz oblasti poljoprivrede i životne sredine. Što se tiče popisa stanovništva, nadam se da ćemo uspjeti izaći iz te priče i da ćemo to u narednom periodu riješiti", rekla je Radmila Dragišić, pomoćnica ministra za evropske integracije u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Rok za odgovor na Upitnik koji institucije imaju je šest mjeseci.