Gužva pred objektom
367

Službenici Općine Stari Grad žele deložirati Tesla Pub u vlasništvu Denisa Stojnića, uposlenici negoduju

Piše: I. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Za jutros je najavljeno iseljenje Denisa Stojnića kao zakupca iz poslovnog prostora u ulici Saliha Hadžihuseinovića Muvekita 1 u Sarajevu. Kada su službenici Općine Stari Grad pokušali ući u objekt, posao su im počeli otežavati uposlenici Tesla Puba stojeći na ulazu i negodujući zbog deložacije.

Iz Općine Stari Grad je saopćeno da je Denisu Stojniću, zbog neplaćanja duga za zakup u iznosu od 370.000 KM, naloženo da napusti prostorije u roku od osam dana. Kako zakupac nije napustio prostorije, zakazana je deložacija, odnosno iseljenje zakupca za danas.

Advokat Damir Alagić, punomoćnik zakupca, kazao je kako je neophodno utvrditi da li je moguće dozvoliti nasilan ulazak u poslovni prostor i pored toga što zakon kaže.

"Sada ćemo vidjeti da li će policija spriječiti njihov nezakonit ulazak u poslovni prostor. Članovi Komisije pri Općini Stari Grad su ljudi koji rade svoj posao profesionalno i nije bilo nikakvog povišenog tona, niti bilo šta drugo. Tako je i s druge strane", rekao je Alagić.

Dodao je da ostaje da se vidi da li će MUP zaštititi nezakonit ulazak u ovom trenutku.

"Zvanično je MUPKS obavijestio Općinu Stari Grad da neće asistirati službenicima općine u deložaciji, zato što postoje zakonski razlozi za to. Također, obavijestili su da će, ako bilo ko pokuša remetiti javni red i mir, postupiti u skladu sa zakonom. Pripadnici MUP-a rade svoj posao profesionalno do kraja, uvlače ih u dio posla koji se ne tiče policije. Neće doći do eskalacije. Ne postoje zakonski osnovi za ulazak u prostor", naveo je Alagić.

Stojnić se obraćao Općini Stari Grad Sarajevo i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću molbom za odgodu iseljenja dok se ne riješe sva sporna pitanja, ali je Općina Stari Grad to odbila.

Denis Stojnić je za Klix.ba kazao da jedino članovi porodice Stojnić u Sarajevu nisu dobili baštu, dodavši da ih načelnik Općine Stari Grad diskriminira.

"Otakako je moj brat Dado Stojnić demokratski glasao za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Igora Gavrića i gradonačelnika Abdulaha Skaku, od tada su nastali još veći problemi", rekao je Stojnić, dodavši da su diskriminirani još od 2009. godine.

Dodao je da ima vansudska nagodba, u kojoj je načelnik predlagač bio, što mu je Vijeće predložilo.

"Za vrijeme ramazana treba da vlada ljubav i uzajamno poštovanje, a ne da nas diskriminira", poručio je ogorčeno Stojnić.

Načelnik je za danas najavio konferenciju za medije na kojoj će govoriti o ovom slučaju.