BiH
23

Služba hitne medicinske pomoći u Tuzli dobija savremene prostorije, ali ne i opremu

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Služba hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja u Tuzli koja je osnovana prije četiri decenije uskoro će dobiti nove i daleko uslovnije prostorije za rad. Radovi na rekonstrukciji objekta trebali bi biti završeni za sedam dana, a kada će se pacijentima ljekarske usluge početi pružati u savremenim prostorijama još uvijek nije poznato.

Pojašnjenja radi, ovom rekonstrukcijom SHMP u Tuzli dobit će prošireni prostor za blizu 80 metara kvadratnih, imat će zaseban pedijatrijski i stomatološki blok, dodatni prostor za opservaciju pacijenata, wc koji je prilagođen invalidnim osobama, a da bi sve ovo moglo biti stavljeno u funkciju potrebna su dodatna finansijska sredstva za nabavku neophodne opreme.

"Još uvijek ne znamo kada ćemo preći u nove prostorije. Sada imamo nove blokove koje nisu postojali i za njih nemamo inventar i medicinsku opremu. To se posebno odnosi na pedijatrijski i opservacioni dio, ali i stomatološki blok", kaže u razgovoru za Klix.ba načelnica SHMP u Tuzli Lejla Kuluglija-Memišević.

Rad sa dotrajalom opremom

Inače, oprema sa kojom trenutno raspolaže ova služba u dotrajalom je stanju, međutim, prema riječima Kuluglije-Memišević, ona još uvijek može poslužiti za nastavak rada u novim prostorijama.

"Naša trenutna oprema može odgovoriti dnevnim potrebama i ona je u funkciji 24 sata. Najviše koristimo EKG aparate koji nam jako brzo stradaju, a iskreno, malo ih je teže nabaviti. Očekujemo da će se Grad Tuzla i Vlada TK ipak odazvati i da ćemo pronaći sredstva za nabavku opreme, jer sve je to u cilju pružanja bolje i kvalitetnije usluge našim pacijentima", ističe naša sagovornica.

Shodno pomenutom, u narednom periodu potrebno je nabaviti, između ostalog, nove defibrilatore, aspiratore i respiratore koji će se koristiti u prostoriji za opservaciju, kao i opremu za pedijatrijski i stomatološki blok.

Kada je u pitanju vozni park, služba trenutno raspolaže sa tri sanitetska vozila, od kojih se jedan koristi za takozvani "hladni prevoz", odnosno prevoz nepokretnih pacijenata i ne raspolaže opremom za reanimaciju.

"Nama je zasigurno potrebno i obnavljanje voznog parka, jer smo mi prije tri godine dobili jedan novi sanitet i trenutno nam je jedino on opremljen sa svom adekvatnom opremom", dodaje Kuluglija-Memišević.

Dnevno pomoć zatraži oko 200 pacijenata

Djelatnici SHMP u Tuzli dnevno opserviraju u prosjeku 200 pacijenata. U stacionarnom dijelu službe radnim danima ljekarsku pomoć zatraži oko 120 pacijenata. Kada su u pitanju kućne posjete ljekara taj broj se kreće između 35 i 40, dok medicinski tehničari u prosjeku pomoć ukazuju 20 puta na dan.

Inače, u tuzlanskoj SHMP trenutno je zaposleno 18 ljekara, 25 medicinskih tehničara i 14 vozača koji također imaju obavezu i prevoza dijaliznih pacijenata.

"Očekujemo da će se služba širiti, jer postojeći broj ekipa ne zadovoljava potrebe ovolikog grada. U smjeni su u prosjeku zastupljena tri ljekara, od kojih dva idu na teren, a jedan ostaje u službi. Gradsko jezgro dobro pokrivamo i moram reći da imamo jako dobre rezultate. Međutim, problem su nam rubni dijelovi za koje nam nekada treba i po pola sata vožnje. Tada, nažalost, ne možemo očekivati uspjeh intervencije, ako se radi o vitalno ugroženom pacijentu", nastavlja naša sagovornica.

Problem nedostatka timova i sanitetskih vozila posebno je primjetan u periodima kada dođe do povećanja broja poziva građana za intervencije.

"Nadam se da će se o našem proširenju razmišljati u dogledno vrijeme, jer svi smo mi potencijalni pacijenti. Nikad se ne zna kome će pomoć zatrebati. Mislim da je u interesu svih da ova služba bude opremljena sredstvima, ali i kadrom koji će moći odgovoriti u svakom trenutku", naglašava Kuluglija-Memišević .

Uslovi rada daleko od idealnih

Inače, služba do zvaničnog prelaska u adaptirane prostorije smještena je u zgradi nekadašnje Službe ortopedije Doma zdravlja u Tuzli, gdje su uslovi daleko o idealnih.

U dosta malom i neuslovnom prostoru trenutno se nalaze sobe za reanimaciju i opservaciju, ordinacija, recepcija i dispečerski centar.

"Trenutno funkcionalno imamo sve što bi trebala jedna služba da ima. Problem predstavlja prostor koji je dosta mali i u večernjim satima kada dođu tri pacijenta sa pratnjom čekaonica je puna. Na svu sreću, do sada nismo imali problema, pacijenti su strpljivi i imaju osjećaja da smo tu privremeno", kaže Kuluglija-Memišević.

Na kraju ističe da, i pored činjenice da su uslovi daleko od zadovoljavajućih, niko od pacijenata nije bio uskraćen za intervenciju.