Ponovno suđenje
27

Slučaj Sefić: Vrhovni sud FBiH djelimično uvažio žalbe sve tri strane

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine rješenjem je djelimičnim uvažavanjem žalbi kantonalne tužiteljice, advokata Sanjina Sefića i punomoćnice oštećenih u slučaju Sanjin Sefić ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

"Odbili su žalbu advokata Sanjina Sefića, a prihvatili žalbu naše advokatice. Potpuno su odbili iskaz koji je dao vještak iz Srbije Milan Vujanić, a uvažili nalaz saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića. Osim toga su mu dodali da je to bilo s predumišljajem", rekao je Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

Sanjinu Sefiću je određen dvomjesečni pritvor do održavanja drugostepene presude.

"Slučaj se vraća na Kantonalni sud gdje će postupak biti obnovljen. To će biti najviše dva-tri ročišta, mora sve biti završeno za godinu. Ja očekujem da će Sanjin Sefić i njegovi pomagači dobiti maksimalnu kaznu", rekao je Agić.

Podsjećamo, Tužilaštvo Federacije BiH je u februaru ove godine predložilo Vrhovnom sudu FBiH da se ukine prvostepena presuda izrečena Sanjinu Sefiću i taj predmet vrati na ponovno suđenje.

Sanjin Sefić je spomenutom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina i šest mjeseci, dok su Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo pomoći učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, navodi se u saopćenju.