BiH
1

Slučaj Šantić: Prvi rezultati analize za nekoliko dana

FENA
Posmrtni ostaci pronađeni u metalnom buretu na Grabežu kod Bihaća, za koje se sumnja da pripadaju general bojniku HVO Vladi Šantiću, preneseni su u Identifikacioni centar "Šejkovača" u Sanskom Mostu. Stručnjaci ICMP iz Sarajeva uzeli su uzorke, a prvi rezultati očekuju se za nekoliko dana.

Postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Husein Huzeirović posjetio je danas Identifikacioni centar "Šejkovača" u Sanskom Mostu, i za BHRT je izjavio da se prvi rezultati analiza posmrtnih ostataka očekuju za nekoliko dana.

"Prve rezultate analiza posmrtnih ostataka, koje su uzeli stručnjaci ICMP, očekujemo za nekoliko dana. U tom cilju, angažirat ćemo stručnjake hemičare iz BiH i, ukoliko bude potrebe, i iz Hrvatske", rekao je Huzeirović.

Dodao je da se pronalazak tih posmrtnih ostataka poklopio sa izjavama svjedoka, te da se na toj istoj lokaciji nalaze ostaci još nekoliko tijela, te da će se nastaviti raditi na tom lokalitetu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Lejla Čengić kazala je da će se nakon izvršene DNK analize, koju će uraditi taj institut, znati tačan identitet pronađenih posmrtnih ostataka, odnosno da li je riječ o generalu Vladi Šantiću, kako se pretpostavlja.

"General HVO-a Vlado Šantić nalazi se na listi nestalih osoba u Instititu za nestale osobe BiH jer je nestao u toku proteklog rata. Prema našim evidencijama nestao je 8. marta 1995. godine na području Bihaća, a njegovi posmrtni ostaci dosad nisu pronađeni", kazala je Čengić.

U okolini Bihaća, na lokaciji otpadne deponije Mehana na Grabežu jučer su pronađeni posmrtni ostaci, za koje se, na bazi svjedočenja zaštićenog svjedoka, pretpostavlja da se najvjerovatnije radi o generalu HVO regije Bihać Vladi Šantiću.

Posmrtni ostaci su pronađeni u metalnom buretu i prenijeti su u Identifikacioni centar "Šejkovača" u Sanskom Mostu.