Sumnje u nepristrasnost suda
0

Slučaj policajaca koji su pustili Knezovića prebačen u Livno

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Suđenje dvojici sudskih policajaca iz Širokog Brijega, Marinku Barbariću i Ivanu Bariću, odlukom Vrhovnog suda FBiH, održavat će se pred Općinskim sudom u Livnu zbog opravdane sumnje u nepristrasnost i objektivnost suda u Širokom Brijegu, gdje su optuženi bili zaposleni, izjavio je predsjednik Općinskog suda u Livnu Niko Cvitanović.

Cvitanović, koji će kao sudija za prethodno saslušanje voditi ovaj postupak, potvrdio je novinarima da će se dvojica policajaca koje optužnica kantonalnog Tužilaštva u Širokom Brijegu tereti za krivično djelo protivzakonitog oslobađanja iz pritvora lica lišenog slobode, izjasniti o krivici pred Općinskim sudom u Livnu 8. marta.

Prema njegovim riječima, optužnicu protiv Barbarića i Barića potvrdio je Općinski sud u Livnu 4. februara 2011. godine, a prethodni prigovori na optužnicu koje su uložili advokati optuženih, odbačeni su kao neosnovani. 

Cvitanović je rekao da će nakon izjašnjavanja o krivici, ukoliko se optuženi izjasne da nisu krivi, u roku od 60 dana biti zakazano prvo ročište i suđenje, a za krivično djelo koje im se stavlja na teret Krivičnim zakonom FBiH predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Policajci Marinko Barbarić i Ivan Barić izjasnit će se o krivici u vezi sa optužnicom za navijačke nerede uoči utakmice "Široki Brijeg" - "Sarajevo" 4. oktobra 2009. godine, kada je ubijen navijač "Sarajeva" Vedran Puljić.

Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona do danas nije podiglo optužnicu protiv ubice Vedrana Puljića, a za ubistvo je osumnjičen Oliver Knezović koji se trenutno nalazi na slobodi u Hrvatskoj, jer pored državljanstva BiH posjeduje i državljanstvo Hrvatske.