BiH
7

Slučaj NSRS: Komšić pozvao državne organe da rade svoj posao

FENA
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je povodom usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske da entitetski nivoi vlasti nemaju nikakvo ustavno ni zakonsko pravo da donesu takvu vrstu odluke.

"Samim tim ova rezolucija Narodne skupštine RS-a je protuustavna i protuzakonita. Takvu vrstu odluke, dokumenta, rezolucije, mogu donijeti jedino Predsjedništvo BiH i Parlamentarna Skupština BiH", naveo je Komšić.

Dodao je da, s druge strane, to predstavlja još jedno, u nizu, protuustavno djelovanje NSRS i njenog predsjednika, te da u tom smislu poziva državne institucije, nadležne za provođenje zakona i zaštitu Ustava, da preduzmu sve mjere koje im stoje na raspolaganju kako bi bilo zaustavljeno protuustavno i protuzakonito djelovanje organa vlasti.

"Nepreduzimanje mjera te vrste, a koje im stoje na raspolaganju, ne može zamijeniti političko prepucavanje, od čega korist imaju samo oni koji ove vrste kriza i izazivaju, uključujući i Milorada Dodika i SNSD. Ako želimo da imamo državu onda država i njene institucije moraju djelovati u skladu sa onim što im ustav i zakoni daju kao mogućnost", istakao je Komšić, saopćeno je iz DF-a.