Kantonalni sud
58

Slučaj Memić: Odbrana zatražila novu rekonstrukciju i vještačenja dokaza te svjedočenje Alise Mutap

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju stradanja Dženana Memića. Njihov advokat Rusmir Karkin predstavio je dokaze koje će izlagati te je zatražio treću rekonstrukciju i nova vještačenja svih dokaza i povreda koje su Dženan i Alisa zadobili.

Osim ponovnog vještačenja svih dokaza, prvi put je predloženo i mašinsko vještačenje koje bi utvrdilo kako su nastupila oštećenja na kombiju kojim je Seferović upravljao te kobne noći.

"Kombi je teško oštećen, a dr. Žujo je rekao da na pješaku nema povreda. Glavom ne možete udubiti štok kombija jer bi pod tom silinom pukla. Zatražena su i nova DNK vještačenja", rekao nam je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Karkin je zatražio vještačenje telefona i SIM kartica iz telefona Dženana Memića i Alise Mutap, ostalih međusobnih komunikacija između Alise i Dženana u periodu januar-februar 2016. godine, kompletnog sadržaja, a posebno kretanja 7. i 8. februara 2016. godine, kao i komunikaciju sa trećim osobama.

Također, traži se i vještačenje centralnog računara hotela Crystal koji je u vlasništvu Muamera Budnje, a s kojeg su izbrisani snimci videonadzora za 8., 9. i 10. februar 2016. godine te da se istraže mogućnosti vraćanja snimka.

Kada je riječ o listi svjedoka, Karkin je rekao kako će za svjedoke pozvati Alisu Mutap koja je jedini svjedok te kobne noći, a koja je, kako je rekao, mijenjala iskaze, kao i Vasviju Sejdović, Ljubinu suprugu, koja je također dala iskaze različite od onoga što se navodi u optužnici.

Traži se i saslušanje tužioca Merisa Ćate, velikog broja policijskih službenika koji su učestvovali u istrazi, kao i roditelja Alise Mutap i maloljetne Elvire Seferović. Svjedočit će i optuženi Ljubo.

"Sve je ovo šizofrenično od početka i moramo doći do istine", rekao je Feraget.

Karkin je pročitao 42 stavke podneska, a Tužilaštvo KS se nije moglo odmah izjasniti o njima. Nastavak suđenja zakazan je za 18. august u 10 sati.