Jurica Pavičić za Sarajevo-x.com
0

Slučaj Kuljiš: Medijski i ne-medijski lobisti na zadatku

Priredio: F. B.
Pavičić: Gdje je granica novinarstva
Pavičić: Gdje je granica novinarstva
Kuljiš je zaista posljednji čovjek koji bi i koga smio optuživati za medijsku korupciju, kazao je za Sarajevo-x.com poznati hrvatski novinar Jurica Pavičić, kojeg smo pitali za komentar medijske afere koju je pokrenuo Denis Kuljiš u Nezavisnim novinama i Glasu Srpske, brutalno optuživši urednika Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića da je reketirao firmu INA.

"Nije riječ samo o tome što je on (Kuljiš, ne Hadžiomerović, op. F. B.) u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog Jadran filma, nego i o tome da on faktički funkcionira kao medijski i ne-medijski lobist raznih interesnih skupina, recimo u posljednje vrijeme komercijalnih televizija. To je tip diskursa u kojem se ne zna više gdje je granica novinarstva, a gdje marketinga i lobiranja.

Što se hrvatskih "manui pulite" tiče, moje je duboko uvjerenje da su se one dogodile zbog niza specifičnih faktora u sinkroniji. Prvi od njih je neposredni ulazak u EU: to je jedini, zlatni trenutak kad tranzicijske zemlje hoće bit odlikaši - ne zanima ih to ni prije (slučaj BiH), a bome ni poslije (slučaj Mađarske, ali recimo i Italije). Drugi istodobni faktor bila je recesija koja je u Hrvatsku stigla nakon sedam godina lažne konjukture pumpane investicijama u turizam i stanogradnju. Institucionalna korupcija funkcionira kao bicikliranje, jednom kad kruženje stane padaš - a u Hrvatskoj je stao jer su banke stegle špinu, a cijene nekretnina prestale rasti.

Zato mislim da se hrvatska situacija ne može mehanički preseliti u BiH i Crnu Goru, iako će pobočnih žrtava možda biti. Ali, ova je situacija za BiH, Srbiju i Crnu Goru zanimljiva kao neka vrsta 'vremeplova' koji najavljuje što slijedi kad dođe trenutak", kazao je za Sarajevo-x.com Jurica Pavičić, kolumnista Jutarnjeg lista.