Tuzla
0

"Slučaj Ganić" mogao bi pomoći i Iliji Jurišiću

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Zahvaljujući slučaju Ejupa Ganića i dokazima iznesenim na sudu u Londonu, dokazano je da ključni dokument iz '92 godine - međudržavni sporazum o povlačenju JNA iz BiH, koji je okosnica optužnice protiv Jurišića, ali i presude od 12 godina, zapravo nikada nije ni potpisan.

Damir Arnaut i Elvir Čamdžić, članovi tima odbrane Ejupa Ganića, danas su na sastanku u Tuzli u Fondaciji „Istina, pravda, pomirenje“ s advokatom Ilije Jurišića Đorđem Dozetom i ambasadorom BiH u Srbiji Borišom Arnautom prezentirali i dodatnu dokumentaciju do koje su došli. Sastanak je održan kako bi sve bilo spremno do zakazanog ročišta.

Kako je tom prilikom rečeno, ovo je test za srbijansko pravosuđe s obzirom na to da bi, kako je naglašeno, svaki nezavisni sud donio oslobađajuću presudu.

Nakon što je Ejup Ganić izjavio da bi njegov slučaj mogao pomoći Iliji Jurišiću, nije se dugo čekalo da se naprave i prvi konkretni koraci. Članovi pravnog tima Ejupa Ganića Damir Arnaut i Elvir Čamdžić prezentirali su danas obiman materijal originalnih i pravih dokumenata, među kojima i ključni dokument iz '92. godine, međudržavni sporazum o povlačenju JNA iz BiH, koji je okosnica optužnice protiv Jurišića, a ne falsifikat po kojem je Jurišić nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora.

Kako je Arnaut istakao, Tužilaštvo Srbije nikada nije produciralo taj tekst sporazuma, a u Londonu je dokazano da se ne radi o falsifikatu, nego o potpuno nepostojećem sporazumu. I što je najvažnije, pravni tim Ejupa Ganića je pronašao i stenogram razgovora u Skoplju iz kojeg se vidi da su o spornom sporazumu razgovori vođeni, ali da sporazum nikada nije potpisan.

Dakle, po riječima Arnauta, vrlo jasno je dokazano da je Jurišić osuđen na osnovu nepostojećeg sporazuma, što je priznao i srbijanski tužilac koji je vodio ovaj slučaj. Pravni tim Ilije Jurišića i u prvostepenom i u žalbenom postupku pokušao je dokazati da taj sporazum nikada nije potpisan, međutim to do sada nije uspijevao.

Kako je naglasio Đorđe Dozet, advokat Ilije Jurišića, na ročištu zakazanom za septembar u Beogradu tražit će da se srbijanska strana očituje, odnosno da sama priloži dokaz da taj sporazum ne postoji.

"Ukoliko to oni ne urade, onda ćemo im mi priložiti taj dokaz", rekao je Dozet.

Prilikom sastanka u Tuzli je naglašeno da ako Srbija stvarno želi dokazati da ima nezavisno pravosuđe, nakon ovih laži, Ilija Jurišić mora biti oslobođen. Elvir Čamdžić, član pravnog tima Ejupa Ganića, naglašava da je ovo sada ispit kredibilnosti i nezavisnosti srbijanskog pravosuđa.

"Ako donesu bilo kakvu odluku koja je suprotna oslobađajućoj, to će biti dokaz da srbijansko pravosuđe nije ozbiljno i da vrši pravno nasilje nad bh. građanima", rekao je.

Advokat Ilije Jurišića Đorđe Dozet pozvao je ovom prilikom sve svjedoke koji su pozvani da 22. i 23. septembra dođu u Beograd i svjedoče u korist Jurišića, jer je to jedini način da se u drugostepenom postupku ispravi nepravda koja je nanesena Iliji Jurišiću i konačno donese oslobađajuća presuda.