Skupština BPK
78

Slučaj "flaša": Klub Srba pravda postupak Milović, Velić se pita šta bi bilo da nema videa

E. A.
Ne stišavaju se reakcije nakon burne sjednice Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona koja je dostigla svoj vrhunac u trenutku kada je predsjedavajuću kantonalnog parlamenta Editu Velić (DF) flašom gađala zastupnica Daliborka Milović (LS).

Klub poslanika srpskog naroda koji čine poslanici LS-a oglasio se danas ističući da je njihova zastupnica Daliborka Milović, bacila flašu s ciljem da se prekine sjednica kako ne bi došlo do nasilja širih razmjera.

"Na sjednici Skupštine BPK nastavljena je demonstracija sile, kršenje ustava i vladavine prava od strane nelegalno izabrane predsjedavajuće i koalicione većine. Otišli su predaleko jer je prije toga izvršen fizički napad na Mirsada Dizdara, a kojeg je izvršio Jasmin Haznadaa. S ciljem da se prekine sjednica i izbjegne nasilje širih razmjena bačena je plastična flašica na sto", pravdaju u LS-u incident u kojem je učestvovala Milović, ističuči da mu je posvećeno više pažnje u javnosti od prethodnog incidenta.

Dodaju da je do cijele situacije došlo zbog "ulaganja vitalnog nacionalnog interesa" na odluku o imenovanju Nezavisnog odbora koji je vladajuća većina neustavno izglasala preglasavajući Klub poslanika iz reda ovog naroda.

"Vitalni nacionalni interes uložen je s razlogom jer Ustav i zakon jasno preciziraju da sastav Nezavisnog odbora mora sadržavati nacionalnu i polnu zastupljenost. Izazivanje incidenta je planirano", tvrde u ovom klubu.

Komentare na društvenim mrežama povodom skupštinskog skandala koji je postao pravi "hit" smatraju govorom mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi te upućuju apel Uredu Visokog predstavnika u BiH, Misiji OSCE-a u BiH , Američkoj i Britanskoj ambasadi, kancelariji Delegacije EU u BiH da reagiju i zaštite prava ovog konstitutivnog naroda.

S druge strane predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić u izjavi za Klix.ba ističe kako je očekivala izvinjenje, što se nije dogodilo.

"Kada Daliborka Milović upotrijebi nasilje, to opravdava deminutivom da je "lupila flašicom od stol". I pored snimka koji je obišao državu, tvrditi da su sve uvrede i upućene prijetnje opravdane, je neumijesno. Očekivala sam izvinjenje, ali vidim da se ni najmanje ne kaje za učinjeno. Tri puta me je pogodila predmetima koji su joj bili pri ruci, to nema opravdanja. Zamislite šta bi bilo da nema video zapisa", kaže Velić.

Incident na skupštini oštro je osudila većina poslanika kantonalnog parlamenta, premijerka BPK Goražde Aida Obuća i svi ministri u Vladi. Poslanik Naše stranke Ibrahim Delić otišao je korak dalje, pa je osuđujući incident pozvao aktere na izvinjenje.

"Sporni incident kulminacija je višemjesečnog toleriranja kabadahijskog ponašanja u Skupštini BPK. Poslanici su se međusobno vrijeđali i napadali, direktori javnih preduzeća napadali i vrijeđali zastupnike, sve bez adekvatne reakcije. Njen izostanak je taj koji je ohrabrio i napad zastupnice na predsjedavajuću Skupštine. Sve to skupa dodatno srozava ionako nizak ugled politike i političara među građanima o kojima bismo trebali da se brinemo. Političari bi trebali biti primjer u svojim zajednicama, a nažalost postaju oni koji se djeci pokazuju kao neko na koga se ni po koju cijenu ne smiju ugledati. Napad na predsjedavajuću Skupštine, naravno, osuđujem, ali isto tako osuđujem i postupak predsjedavajuće Skupštine. Ona je postupak zastupnice koja ju je napala dovela u vezu s njenom nacionalnom pripadnošću što je na društvenim mrežama rasplamsalo žestok govor mržnje prema toj zastupnici koji može imati kobne posljedice. Pozivam na hitno obostrano izvinjenje i smirivanje situacije te zakonski predviđeno a ne verbalno, lično, ostrašćeno sankcioniranje onih koji ometaju rad skupštine", ističe Delić.