Važna pitanja
6

Slučaj "Božo Ljubić" pred šefovima Parlamenta BiH, državno Tužilaštvo traži izjašnjenje

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Rukovodstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak će održati sjednicu na kojoj će biti govora o materijalima koji mjesecima čekaju da dođu na dnevni red.
Među njima se nalazi i dopis Tužilaštva BiH kojim je zatraženo očitovanje zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić".

Za četvrtak je zakazan nastavak 2. sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji čini rukovodstvo Zastupničkog doma PSBiH i rukovodstvo Doma naroda PSBiH.

Pred predsjedavajućim Zastupničkog doma PSBiH Denisom Zvizidćem, njegovim zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto, predsjedavavajućim Doma naroda PSBiH Draganom Čovićem i njegovim zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem naći će se napokon dopis predsjednika Ustavnog suda BiH.

Riječ je o dopisu koji je predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević uputio rukovodstvu Doma naroda PSBiH 8. maja 2019. godine, a u kojem je zatražio od tadašnjeg predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića da mu omogući obraćanje državnim parlamentarcima u oba doma PSBiH. Kako su mediji naknadno objavili, Knežević se zastupnicima i delegatima PSBiH namjerava obratiti u povodu neimplementacije odluka Ustavnog suda BiH.

Pred Zvizdićem, Radmanovićem, Krišto, Čovićem, Špirićem i Izetbegovićem naći će se i razmatranje dopisa šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka. Šef Misije OSCE-a ovaj dopis je u Parlamentarnu skupštinu BiH uputio 16. maja 2019. godine.

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog deklaracije o osuđenima za ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine koji je 31. jula 2019. godine uputio šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić.

Šefovi Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će i dopis Tužilaštva BiH koji je stigao u državni organ zakonodavne vlasti 15. oktobra 2019. godine. U ovom dopisu tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Bosiljčić zatražila je od Parlamentarne skupštine BiH da se izjasni u pogledu neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" kojom je utvrđen neustavan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U aktu Tužilaštva BiH, koji je protokolisan u Parlamentu, stoji da je 27. septembra 2018. otvorena istraga protiv NN izvršilaca PSBiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava. Tužilaštvo BiH zatražilo je od državnog organa zakonodavne vlasti da se izjasni o neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Na dnevnom redu naći će se još izmjena Zaključka o imenovanju predstavnika Parlamentarne skupštine BiH u Radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora (općina Dvor, Republika Hrvatska) i pismo predsjednika Senata Republike Francuske Gerarda Larchera tadašnjem predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, a koje je upućeno 14. augusta 2019. godine.

Zajednička komisija za administrativne poslove u Parlamentarnoj skupštini BiH trebala bi dobiti novog sekretara. Pred rukovodstvom oba doma PSBiH tako će se naći rješenje o imenovanju sekretara.

U tački namijenjenoj za tekuća pitanja zasigurno će biti govora i o neradu Parlamentarne skupštine BiH, kao i formiranju parlamentarnih komisija, odnosno stalnih radnih tijela, a čije je formiranje blokirao SNSD.