Komentari (31)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Danas se u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori govori po standardu Vuka Karadžića, to je govor naših Srbalja iz Istočne Hercegovine. Znači, istočnohercegovački. Hrvati se hvataju za taj govor preko Dubrovnika (tanka veza) jer je Dubrovnik hrvatski tek 100 godina, Crnogorci se vežu za taj govor preko Nikšića...A Bošnjaci? "Bosanski jezik je jezik Bošnjaka Istočne Hercegovine" :)) audicija, komedija života mi
Problem je napravljen bez potrebe. Mnoge nove nacije se zanesu u silnoj želji za afirmacijom ispadnu smiješni. Pravi primjer za to su sjeverni Makednoci slovenskog porijekla. Bošnje uporno pravdaju naziv jezika "bosanski" istorijom. Pomenuo neko termin bosanski jezik prije nekoliko stoljeća i to je dokaz tradicije. Ok je to. Ali, to nije ovaj njihov današnji jezik. Jezik stare Bosne je bio ikavica. Isti slučaj je sa standardnim hrvatskim.
Potrebno je dati svim narodima u BiH sva prava. Mislim da mi Bošnjaci imamo pravo svoj jezik zvati bosanskim ili kako god želimo ali istovremeno ne možemo i ne smijemo osporavati pravo na jezik ili pravo na kanal ili jednom narodu pravo da bude biran. Istovremeno kukati kako ta ista prava nemaš gdje si u u manjini doista je licemjerno.
Il' te Cavara placa ili kara...treceg nejma
Koji jad i licemjer moras biti da trazis ukidanje dana RS-a i pravo na jezik,a u isto vrijeme glasas i podrzavati budzet RS-a kao i mmf kredit,gdje postoji jasna stavka o finansijskoj podrsci pravnom timu karadzica i mladica
Ako ce mi na ćirilici dolaziti poštom pismo da nam je veca svima plata duplo ..onda nek bude i ćirilica ..dosta mi je vise glupiranja i prepucavanja skretanja paznje s lopovluka
nema vecih poliglota od nas Bosanaca i Hercegovaca.........govorimo bosanski, bosnjacki, hrvatski, srpski pisemo i citamo cirilicu i latinicu...........ponos i dika :)
Činenica je da je naše bošnjačko vodstvo licemjerno. Ja lično želim BiH jednakopravnih naroda, ali boriti se za pravo bosanskog jezika u RS, a pritom istovremeno negirati hrvatima kanal na hrvatskom jeziku i ravnopravnu upotrebu u federaciji mogu samo naši. Zar time ne stvaramo dodatni otpor i podjele umjesto da mudrim potezima dođemo do cilja: jedinstvene BiH po mjeri svih naroda.
hasansejfovic rasema - skutorski bot
Bosanski jezik uključuje sve narode u BiH, a to nije tako, jer tim tzv Bosanskim jezikom govore samo Bošnjaci- muslimani, koji definitivno nemaju ekskluzivitet ne samo na naziv: bosanski jezik, nego i na naziv svoje nacije, koja nije ni postojala kada su na teritoriji srednjevjekovne Bosne živili Bošnjani- bošnjaci. To je krivotvorina jednako kao i zastava sa ljiljanima, koja nikad nije bila ni u vjerskoj ni u nacionalnoj tradiciji muslimana.
No kako svako ima pravo da si bira grb i zastavu, naziv svoje nacije i jezika kojim govore, onda treba propitati Ustavni sud o pravu Bošnjaka na Bosanski jezik.
Nemaju ni Bošnjaci pravo da ovaj svoj sadašlji dijalekat zajedničkog jezika zovu bosanskim. Prosto je, to nije bosanski već istočnohercegovački dijalekat. To nije političko pitanje već naučno. Bosanski dijalekat jeste ikavski.
erozija dejtona u kojoj učestvuju svi
Posebno oni koji drugom narodu žele birati njihove predstavnike u vlasti, pa čak i člana Predsjedništva. Treba se vratiti izvornom Dejtonskom ustavu, a ove kojekakve idiotluke najoštrije osuditi.
m treba se vratiti još dalje.do RBiH
Da li je vitalni nacionalni interes Bošnjaka da Denis Zvizdić bude kandidat SDA za Predsjedništvo BiH? Sasvim je logično da stranka čiji je predsjednik podrumaš Bakir Izetbegović za taj posao kandiduje dezertera. Ili što bi naš narod rekao: kud će kuga neg' na svoju mater.
skaka...drz se teme!
Skaka je vlaški trol ,smrdi pašče i na klixu.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)