Ko u klin, a ko u ploču?
8

Slučaj "Blok 7": Vijeće za državnu pomoć BiH tvrdi da je odgovorilo Energetskoj zajednici

Piše: I. Č.
Početak pretenciozno najavljivane gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla bit će odgođen do daljnjeg nakon što je utvrđeno da garancija FBiH za kredit od 614 miliona eura od Izvozno-uvozne banke NR Kine nije u skladu sa zakonom. Oprečne inforamcije stižu nakon što je Energetska zajednica uputila pismo nadležnima u BiH.

Energetska zajednica uputila je pismo članovima Vijeća za državnu pomoć BiH, u vezi s državnom podrškom razvoju projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla, nakon što su im dostavljene žalbe Aarhus centra i CEE Bankwatch mreže zbog neslaganja tog dokumenta s pravnom stečevinom Evropske unije. U pismu su zatražili odgovor do 19. oktobra 2018.

U Sekretarijatu Energetske zajednice nam je potvrđeno da od nadležnih institucija u BiH još nisu dobili pojašnjenja u vezi s garancijom koju je za ovaj projekt izdalo Vijeće za državnu pomoć BiH, da bi nam iz ove bh. institucije odgovorili da su 19. oktobra 2018. godine odgovorili na pismo Sekretarijata Energetske zajednice.

"Odgovor je baziran na našem saopćenju za javnost od 29. septembra 2018. godine. Naime, Vijeće je istaklo da je rješenje od 23. jula 2018. godine, koje se odnosi na izdavanje garancije Vlade FBiH korisniku JP 'Elektroprivreda BiH' d. d. Sarajevo za kreditno zaduženje u svrhu realizacije Projekta 'Izgradnja Bloka 7 TE Tuzla' doneseno u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH i podzakonskim aktima usvojenim na osnovu istog, odnosno konkretno u skladu s Uredbom o namjeni i kriterijima za dodjelu državne pomoći u Federaciji BiH. Eventualno kršenje Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice može se utvrditi samo u postupku pred Energetskom zajednicom u skladu s pravilima za rješavanje sporova o Energetskoj zajednici", stoji u odgovoru za Klix.ba.

Vijeće za državnu pomoć BiH je ranije saopćilo da su u postupku pokrenutom na osnovu Zahtjeva Federalnog ministarstva finansija za odobrenje državne pomoći u obliku garancije korisniku JP Elektroprivreda BiH, za kreditno zaduženje u svrhu realizacije Projekta "Izgradnja bloka 7 - 450 MW TE Tuzla", ocjenjivalo usklađenost državne pomoći s propisima o državnoj pomoći i utvrdilo da državna pomoć, sadržana u navedenom zahtjevu, ne predstavlja državnu pomoć u smislu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Podsjećamo, Sekretarijat Energetske zajednice je u pismu, čiji primjerak je u posjedu portala Klix.ba, izrazio zabrinutost i zatražio objašnjenje zbog čega je došlo do kršenja zakona, za šta je, uz Vladu FBiH, odgovorno i Vijeće za državnu pomoć BiH.