Čelnik EZ o projektu
3

Kopač za Klix.ba: Niko nije protiv Bloka 7, ali BiH mora igrati prema evropskim pravilima

Piše: A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač potvrdio je u razgovoru za Klix.ba da od nadležnih institucija u BiH još nisu dobili pojašnjenja u vezi s projektom gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a posebno u smislu garancije koju je za ovaj projekt izdalo Vijeće za državnu pomoć BiH.

Kopač nam je kazao da gradnja ovog kapitalnog projekta teškog više od milijardu i po KM jeste unutrašnje pitanje BiH, no da naša država mora igrati prema evropskim pravilima ako želi biti članica Energetske zajednice.

On je potvrdio pisanje Klixa o tome da Energetska zajednica za sada osporava garanciju koju je dobila Vlada FBiH na kredit između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine dok se stvari ne razjasne.

"Mi procjenjujemo da je ta garancija državna pomoć i da je kao takvu treba gledati. Ona nije zabranjena, ali mora biti u okviru evropskih pravila. Najvažnija stvar je da se državna garancija može dati samo za 80 posto kredita. U ovom slučaju razumijemo da je data garancija za 100 posto kredita, a tih 100 posto kredita pokriva 80 posto projekta. Dakle trebamo dodatna pojašnjenja kako se to može posmatrati u okviru 80 posto kredita", kazao je Kopač.

Kao drugu krupnu primjedbu Kopač navodi da se ovakva državna pomoć može dati kompaniji koja radi na nekomercijalnoj osnovi, odnosno koja radi u reguliranoj djelatnosti.

"A Elektroprivreda BiH nije razdvojena na nekomercijalnu i komercijalnu djelatnost, nego je sve izmiješano. Znači, nastupa na tržištu kao prodavač električne energije, ali i kao distributer. Treba nam i pojašnjenje kako je to razdvojeno. To pojašnjenje fali. To su dvije najkrupnije primjedbe", rekao je Kopač.

Govoreći o drugim obavezama BiH prema Energetskoj zajednici Kopač je kazao da ih naša država uglavnom ne ispunjava.

"Najgore je na području gasnog sektora, zatim na području energetske efikasnosti i tržišta električne energije. Kada je riječ o električnoj energiji, FBiH je bolja od RS, na području gasa RS je bolja od FBiH, a na području energetske efikasnost RS je bolja od FBiH, ali ni na jednom području oba entiteta ne igraju u skladu s pravilima koja BiH mora poštovati kao članica Energetske zajednice. Krajem novembra je redovni ministarski sastanak pa ćemo vidjeti šta će biti s BiH", podvukao je Kopač.