{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kopač za Klix.ba: Niko nije protiv Bloka 7, ali BiH mora igrati prema evropskim pravilima

24.10.2018. u 07:51
3
20
Kopač za Klix.ba: Niko nije protiv Bloka 7, ali BiH mora igrati prema evropskim pravilima
3
Kopač za Klix.ba: Niko nije protiv Bloka 7, ali BiH mora igrati prema evropskim pravilima
Foto: Klix.ba
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač potvrdio je u razgovoru za Klix.ba da od nadležnih institucija u BiH još nisu dobili pojašnjenja u vezi s projektom gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a posebno u smislu garancije koju je za ovaj projekt izdalo Vijeće za državnu pomoć BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kopač nam je kazao da gradnja ovog kapitalnog projekta teškog više od milijardu i po KM jeste unutrašnje pitanje BiH, no da naša država mora igrati prema evropskim pravilima ako želi biti članica Energetske zajednice.

On je potvrdio pisanje Klixa o tome da Energetska zajednica za sada osporava garanciju koju je dobila Vlada FBiH na kredit između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine dok se stvari ne razjasne.

"Mi procjenjujemo da je ta garancija državna pomoć i da je kao takvu treba gledati. Ona nije zabranjena, ali mora biti u okviru evropskih pravila. Najvažnija stvar je da se državna garancija može dati samo za 80 posto kredita. U ovom slučaju razumijemo da je data garancija za 100 posto kredita, a tih 100 posto kredita pokriva 80 posto projekta. Dakle trebamo dodatna pojašnjenja kako se to može posmatrati u okviru 80 posto kredita", kazao je Kopač.

Kao drugu krupnu primjedbu Kopač navodi da se ovakva državna pomoć može dati kompaniji koja radi na nekomercijalnoj osnovi, odnosno koja radi u reguliranoj djelatnosti.

"A Elektroprivreda BiH nije razdvojena na nekomercijalnu i komercijalnu djelatnost, nego je sve izmiješano. Znači, nastupa na tržištu kao prodavač električne energije, ali i kao distributer. Treba nam i pojašnjenje kako je to razdvojeno. To pojašnjenje fali. To su dvije najkrupnije primjedbe", rekao je Kopač.

Govoreći o drugim obavezama BiH prema Energetskoj zajednici Kopač je kazao da ih naša država uglavnom ne ispunjava.

"Najgore je na području gasnog sektora, zatim na području energetske efikasnosti i tržišta električne energije. Kada je riječ o električnoj energiji, FBiH je bolja od RS, na području gasa RS je bolja od FBiH, a na području energetske efikasnost RS je bolja od FBiH, ali ni na jednom području oba entiteta ne igraju u skladu s pravilima koja BiH mora poštovati kao članica Energetske zajednice. Krajem novembra je redovni ministarski sastanak pa ćemo vidjeti šta će biti s BiH", podvukao je Kopač.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: